Για μεθοδεύσεις που υπονομεύουν τα δικαιώματα των διαδίκων και το Κράτος Δικαίου κάνουν λόγο οι δικηγόροι
Για επιχειρούμενες μεθοδεύσεις, στο μέτρο που υπονομεύουν τα δικαιώματα των διαδίκων και το Κράτος Δικαίου, κάνουν λόγο οι δικηγόροι, αναφερόμενοι στην πρόθεσή της κυβέρνησης να ιδρύσει νέο θεσμό διαβούλευσης μεταξύ των εμπλεκομένων μερών στο πλαίσιο επίλυσης των ασφαλιστικών διαφορών.
Σε ανακοίνωση της, η Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος αναφέρει πως "δεν μπορούν να γίνουν δεκτές" τέτοιες μεθοδεύσει,ς λέγοντας χαρακτηριστικά: "Δια των πρωτοβουλιών αυτών επιχειρείται η παράκαμψη της συνήθους δικαιοδοτικής διαδικασίας, και των εχεγγύων που αυτή παρέχει". Επιπλέον, υπογραμμίζει πως "η επίλυση ασφαλιστικών διαφορών δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω μεθοδεύσεων που αντίκεινται στο δικαίωμα δικαστικής προστασίας και στερούν τον φυσικό δικαστή από τους πολίτες (παθόντες). Στο πλαίσιο της δικαστικής διαδικασίας τα μέρη υποστηρίζονται και εκπροσωπούνται από δικηγόρο και η τελική εκτίμηση, αξιολόγηση και επίλυση της διαφοράς γίνεται αποκλειστικά από το φυσικό δικαστή".
Αφορμή για να ανοίξει το νέο μέτωπο δικηγόρων - κυβέρνησης στάθηκε πρόσφατη τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, όπου ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ιδρύσει νέο θεσμό διαβούλευσης. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι για την αντιμετώπιση των διαφορών με εναγόμενες ασφαλιστικές εταιρείες θα εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας σώματος πραγματογνωμόνων, καθώς και εξειδικευμένων “Ασφαλιστικών Δικαστηρίων’”, αμφότερα με αδιευκρίνιστη, όπως λένε οι δικηγόροι, σύνθεση και αρμοδιότητες.