Το φλέγον ζήτημα του ασφαλιστικού βρέθηκε στο επίκεντρο της ανοιχτής συνέλευσης των Δικαστικών Ενώσεων που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων των Διοικητικών Δικαστηρίων της Αθήνας.
Αιχμή οι ενδεχόμενες νέες περικοπές των συντάξεων, η υπέρμετρη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και η περαιτέρω υποβάθμιση των παροχών της Υγείας και Πρόνοιας. Οι δικαστές τόνισαν πως “ακόμα και σε εξαιρετικά δυσμενείς δημοσιονομικές συνθήκες η περικοπή των συντάξεων και η υποβάθμιση των ασφαλιστικών παροχών δεν μπορεί να παραβιάζει τον συνταγματικό πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος”, αφήνοντας παράλληλα αιχμές κατά των κυβερνήσεων που διαχειρίστηκαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων από το 1950 έως σήμερα.
Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης τα μέλη των Δικαστικών Ενώσεων ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις. Στη συνέχεια, σε πόρισμα που συνέταξαν οι Ενώσεις των Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου Επικρατείας, Διοικητικών Δικαστών , Δικαστών Ελεγκτικού Συνεδρίου, Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθώς και η Ένωση Συνταξιούχων Δικαστικών Ελλάδος και Νομικών του Συμβουλίου του Κράτους, επισημαίνουν ότι οι παράγοντες που διαχρονικά “υπονόμευσαν” το Ασφαλιστικό Σύστημα είναι “η διαχρονική (από τον α.ν. 1611/1950 μέχρι και σήμερα) αξιοποίηση από το Κράτος των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων για σκοπούς άσχετους με το φυσικό τους προορισμό, η εισφοροδιαφυγή, η μεγάλη έκταση της ανασφάλιστης εργασίας, η ανεργία και η διαρκώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση των ασφαλιστικών Ταμείων”.
Όπως αναφέρουν, “σήμερα για μία ακόμη φορά επιχειρείται η κάλυψη των ελλειμμάτων των Ταμείων από τους ασφαλισμένους και τους εργαζόμενους, μεταξύ των οποίων και οι δικαστικοί λειτουργοί και οι λειτουργοί του Ν.Σ.Κ., αν και δεν ευθύνονται οι ίδιοι. Και έτσι, παρότι η πρωτοφανής πρόοδος της επιστήμης παρέχει όλες τις προϋποθέσεις για σύγχρονες κοινωνικοασφαλιστικές παροχές, βρισκόμαστε προ των πυλών νέων περικοπών των συνταξιοδοτικών παροχών και υπέρμετρης αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών καθώς και περαιτέρω υποβάθμισης των παροχών της Υγείας και Πρόνοιας”.
Οι δικαστικές Ενώσεις επισημαίνουν με έμφαση ότι :
“Ακόμα και σε εξαιρετικά δυσμενείς δημοσιονομικές συνθήκες η περικοπή των συντάξεων και η υποβάθμιση των ασφαλιστικών παροχών δεν μπορεί να παραβιάζει τον συνταγματικό πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος, τη χορήγηση δηλαδή στον συνταξιούχο παροχών τέτοιων, που να του επιτρέπουν να διαβιώνει με αξιοπρέπεια εξασφαλίζοντάς του, πέραν των αναγκαίων βασικών αγαθών και τη δυνατότητα συμμετοχής στην κοινωνική ζωή με τρόπο που δεν αφίσταται πάντως ουσιωδώς από τις αντίστοιχες συνθήκες του εργασιακού του βίου (πρβλ. Ολ Σ.τ.Ε 2288/2015).
Το κριτήριο των ασφαλιστικών επιλογών της Πολιτείας δεν μπορεί να είναι η “δημοσιονομική προσαρμογή” κατά τρόπο αποσπασμένο από τις ευθύνες του Κράτους για την απαξίωση των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων και γενικά την απαξίωση του Ασφαλιστικού Συστήματος.
Συνεπώς δεν νοείται να κληθούν άλλη μία φορά οι ασφαλισμένοι αλλά και οι συνταξιούχοι οι οποίοι κατέβαλαν τις εισφορές τους κατά τον εργασιακό βίο τους, να καλύψουν τα κενά του Ασφαλιστικού Συστήματος”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ανοιχτή συνέλευση απουσίαζε η Ένωση Εισαγγελέων και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, γεγονός που έχει ήδη δημιουργήσει εντάσεις μεταξύ των μελών τους, με κάποια να εκφράζουν διαφοροποιήσεις για την στάση που κρατούν απέναντι στο θέμα του ασφαλιστικού.