Κατατίθεται το μεσημέρι η υποψηφιότητα για το Νόμπελ Ειρήνης στους νησιώτες

Δύο είναι οι προτάσεις που θα κατατεθούν σήμερα προς την Σουηδική Ακαδημία για να δοθεί το φετινό Νόμπελ Ειρήνης στους κατοίκους των νησιών του Βορείου Αιγαίου, που καθημερινά σώζουν και βοηθούν τους πρόσφυγες που φτάνουν στα νησιά τους.

Ακαδημαϊκοί κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου θα καταθέσουν σήμερα στη μία το μεσημέρι στη Επιτροπή Νόμπελ την υποψηφιότητα, ώστε να τιμηθούν οι «Ήρωες του Αιγαίου» με το Νόμπελ Ειρήνης, μαζί με το διαδικτυακό ψήφισμα που συγκέντρωσε περισσότερες από 600.000 υπογραφές . 

Τη στήριξή της στην υποψηφιότητα έχει εκφράσει και η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και του πρόεδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση.

Επίσης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος εξέφρασε τη στήριξή του στο ψήφισμα, μαζί με τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας καθώς επίσης και τις πέντε πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής, από το Λαϊκό Κόμμα, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους, ως τους Φιλελεύθερους και την ομάδα της Αριστεράς. 

Συγκεκριμένα τις υποψηφιότητες προτείνουν ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Θανάσης Βαλτινός, ο Γεώργιος Πετράκος Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας και μέλος του Προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων, ο καθηγητής και Κοσμήτορας του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Χριστόδουλος Γιαλουρίδης και τέλος ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος.

Διαβάστε σχετικά: Η γιαγιά Αιμιλία, ο ψαράς Στρατής και η Σούζαν: Ποιοι προτείνονται για Νόμπελ

Με επιστολή τους, προτείνονται δυο Έλληνες εθελοντές που με τις πράξεις τους σημάδεψαν την παγκόσμια κοινότητα για το δράμα της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής κρίσης:  Η 85χρονη γιαγιά της Συκαμνιάς Αιμιλία Καμβύση και ο 40χρονος ψαράς Στρατής Βαλιαμός. Στο πρόσωπο τους ζητείται να τιμηθούν όλοι ο Έλληνες εθελοντές κάτοικοι του Αιγαίου.

Μαζί τους και μια ξένη εθελόντρια και ακτιβίστρια, η γνωστή ηθοποιός Σούζαν Σάραντον που ταξίδεψε και έδρασε στη Λέσβο ανακουφίζοντας με τη δράση της τη ζωή των προσφύγων και των μεταναστών. Στο πρόσωπο της τιμώνται όλοι οι ξένοι εθελοντές που έπραξαν ανάλογα σε όλη τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς. 

Όπως έγινε γνωστό, το χρηματικό ποσό που συνοδεύει το μεγάλο βραβείο θα δοθεί για την ενίσχυση δομών υγείας στα νησιά του Αιγαίου ενώ το σύνολο των αναμνηστικών διπλωμάτων που θα το συνοδεύουν θα εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης.