Διεθνώς, στο 40% των δολοφονιών γυναικών, δράστης είναι ο σύζυγος/σύντροφος, ποσοστό που αναδεικνύει την έσχατη μορφή βίας κατά των γυναικών, τονίζεται σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, με αφορμή τις δύο πρόσφατες δολοφονίες γυναικών-θυμάτων συζυγικής βίας, στην Κοζάνη και τη Χαλκιδική.
Η ΓΓΙ απευθύνει κάλεσμα στα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης να συστρατευτούν στον κοινό αγώνα για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, ώστε «να μην θρηνούμε νεκρές γυναίκες κι ορφανά παιδιά».
Η ΓΓΙ αναγνωρίζοντας τη μεγάλη συνεισφορά των ΜΜΕ σε αυτή τη προσπάθεια, τα καλεί «να σταματήσουν να αναπαράγουν θύτες». Η ανοχή στη βία και η μη στοχοποίηση του δράστη και της αποτρόπαιης πράξης του, μέσα από τους χαρακτηρισμούς «έγκλημα πάθους και οικογενειακή τραγωδία», οπλίζουν ήδη το χέρι του επόμενου επίδοξου φονιά.
Η Γραμματεία ζητά να ανατραπούν τα στερεότυπα και οι νοοτροπίες που τροφοδοτούν σεξισμό και βία, ενώ υπενθυμίζει ότι ως φορέας «χρόνια ολόκληρα, παλεύει να αναδείξει το πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών και να δώσει προστασία στα θύματα μέσα από το υποστηρικτικό δίκτυο προστασίας των θυμάτων και το θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας».
Και προσθέτει: «Όταν οι μέθοδοι του εκφοβισμού, της υποτίμησης, της ψυχολογικής, οικονομικής, η/και σωματικής βίας δεν καταφέρνουν να ελέγξουν πλήρως το θύμα, το οποίο ζητά διαζύγιο για να ανακτήσει τον έλεγχο της ζωής του, τότε ο άντρας - αφέντης βρίσκει ως μονόδρομο τη δολοφονία.
Γιατί γι' αυτόν η γυναίκα δεν είναι σύντροφος, αλλά ιδιοκτησία. Γιατί αν δεν είναι μαζί του, δε θα είναι πουθενά! Γιατί αν αυτός δε θέλει ή δε μπορεί να χτίσει τη ζωή του από την αρχή, δεν θα την αφήσει να το κάνει ούτε αυτή!
Τι κι αν υπάρχουν και παιδιά που μένουνε πεντάρφανα;
Αδιαφορεί! Το πληγωμένο του εγώ ζητά ικανοποίηση και τίποτα άλλο δεν έχει σημασία!»