Ολοκληρώθηκε η πορεία για την 42η επέτειο του Πολυτεχνείου

Χωρίς παρατράγουδα ολοκληρώθηκε η μαζική πορεία προς την Αμερικάνικη πρεσβεία, με την οποία κορυφώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 42η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στην πορεία συμμετείχαν περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 8.000 υπό το ΠΑΜΕ.

“Το Πολυτεχνείο ζει”, “ο Τεμπονέρας ζει” και “το Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή, ήταν εξέγερση και πάλη λαϊκή” ήταν τα κύρια συνθήματα που ακούστηκαν στη φετινή πορεία, ενώ είχαν προστεθεί και πολλά συνθήματα κατά ενδεχόμενης ανάμειξης της Ελλάδας σε επίθεση στη Συρία. Χαρακτηριστικό είναι το σύνθημα που ακούστηκε από φοιτητές “Φονιάδες των λαών, ιμπεριαλιστές, οι βόμβες σας γεννάνε τους τζιχαντιστές”.

Η πορεία ξεκίνησε το μεσημέρι, και λίγο μετά τις 4 έφθασε στην αμερικανική πρεσβεία η κεφαλή της πορείας, με τη σημαία του Πολυτεχνείου. Μπροστά στην πρεσβεία οι νεολαίοι έψαλλαν τον εθνικό ύμνο, στη συνέχεια δίπλωσαν τη σημαία και αποχώρησαν. Νωρίτερα, οι νέοι που συνόδευσαν τη σημαία σταμάτησαν μπροστά από τη γαλλική πρεσβεία, όπου έκαναν μια στάση ολίγων λεπτών ως φόρο τιμής στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από τα τρομοκρατικά κτυπήματα στο Παρίσι.

Το τελευταίο μεγάλο κομμάτι που πέρασε μπροστά από την πρεσβεία ήταν αυτό του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, το μπλοκ του οποίου ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα από την Ομόνοια, ενώ την ίδια ώρα τα υπόλοιπα μπλοκ διαλύονταν χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό επεισόδιο, στο ύψος της λεωφόρου Αλεξάνδρας και στο μετρό στους Αμπελόκηπους.

Μετά το τέλος της πορείας ξέσπασαν επεισόδια στην περιοχή των Εξαρχείων. Ομάδες νεαρών, που συμμετείχαν στην πορεία για το Πολυτεχνείο με το μπλοκ των αντιεξουσιαστών, έφθασαν στην πλατεία Εξαρχείων και επιτέθηκαν στις διμοιρίες των ΜΑΤ στην οδό Στουρνάρη με βόμβες μολότοφ, ενώ έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να απωθήσουν τους νεαρούς, οι οποίοι συνέχισαν να επιτίθενται στους αστυνομικούς.