Σε εξέλιξη βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας η καθιερωμένη πορεία που γίνεται για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Λίγο μετά τις 15.30 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η εκδήλωση μνήμης των θυμάτων της εξέγερσης της 17 Νοεμβρίου '73. Με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία κλείνει ο κύκλος των τριήμερων εκδηλώσεων για την 42η επέτειο εξέγερσης.
Λίγο μετα τις 4 εφθασε στην αμερικανική πρεσβεία η κεφαλή της πορείας με τη σημαία του Πολυτεχνείου. Μπροστά στην πρεσβεία οι νεολαίοι έψαλλαν τον εθνικό ύμνο, στη συνέχεια δίπλωσαν τη σημαία και αποχώρησαν. Την πρεσβεία φυλάσσουν δυνάμεις των ΜΑΤ. Νωρίτερα, οι νέοι που συνόδευσαν τη σημαία σταμάτησαν μπροστά από τη γαλλική πρεσβεία, όπου έκαναν μια στάση ολίγων λεπτών ως φόρο τιμής στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από τα τρομοκρατικά κτυπήματα στο Παρίσι.
Πριν την έναρξη της πορείας για το Πολυτεχνείο, από αστυνομικούς σε ελέγχους στο κέντρο της Αθήνας, συνελήφθησαν δυο άτομα για κατοχή φωτοβολίδων και οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ.
Στην πορεία συμμετέχουν φοιτητικοί σύλλογοι, πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων και η Λαϊκή Ενότητα, που είχε προσυγκέντρωση στην οδό Σταδίου, στη συμβολή με την οδό Σανταρόζα. Σημειώνεται ότι το ΠΑΜΕ ξεκινά την πορεία του από τα Χαυτεία.
Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί
Λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων για την 42η Eπέτειο του Πολυτεχνείου, ισχύουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την Πλ. Κάνιγγος.
Κλειστές είναι οι οδοί στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.
Ακόμη, τροποποιήσεις ισχύουν στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (Λεωφορεία – Τρόλεϊ).
Κλειστοί και οι σταθμοί του μετρό
Κλειστοί θα μείνουν μετά τις 2 το μεσημέρι, με εντολή της Αστυνομίας, οι σταθμοί του μετρό Ευαγγελισμός, Σύνταγμα και Μέγαρο Μουσικής, για λόγους ασφαλείας, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την 42η επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι συρμοί θα διέρχονται από τους τρεις σταθμούς χωρίς όμως να σταματούν.
Το μήνυμα της φετινής εξέγερσης
"Ποτέ πια φασισμός", ήταν το μήνυμα του προέδρου του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ 1967-1974), Κώστα Μανταίου, ο οποίος στην ομιλία του ανέφερε ότι στο Πολυτεχνείο "απογειώθηκε η ψυχή ενός λαού", στέλνοντας μέχρι σήμερα το μήνυμα της ενεργού συμμετοχής του πολίτη για τη διαμόρφωση της ζωής και της τύχης του. "Το Πολυτεχνείο ζει και θα ζει αν η δημοκρατική μας συνείδηση δεν είναι επαναπαυμένη. Σήμερα τα κυρία συνθήματα για ψωμί-παιδεία-ελευθερία αποκτούν συγκεκριμένο περιεχόμενο δίνοντας σύγχρονα νοήματα στους αγώνες για καλύτερο μέλλον, προκοπή", είπε ο κ. Μανταίος.
Στη συνέχεια, η κοσμήτορας της σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Ελένη Μαΐστρου, επισήμανε ότι η 17 Νοεμβρίου δεν ήταν γιορτή αλλά εξέγερση, και περιέγραψε το χρονικό της ενδυνάμωσης του φοιτητικού κινήματος. Τέλος, τόνισε τη σημασία του αγώνα των φοιτητών, ο οποίος ξεπέρασε τα φοιτητικά αιτήματα. "Το Πολυτεχνείο δεν είναι μια ακόμη μουσειακή γιορτή. Δε μπορεί να είναι νοσταλγική. Πρέπει να είναι ζωντανή. Είναι χρέος μας να μην ξεχάσουμε" κατέληξε.
Από τη μεριά του, ο πρύτανης της σχολής Καλών Τεχνών, Πάνος Χαράλαμπους, είπε, μεταξύ άλλων στην ομιλία του: "Ας υψώσουμε αμυντικό τείχος στον φασισμό. Ας διαδηλώσουμε για δωρεάν παιδεία, δημοκρατία, για ένα μέλλον ελπιδοφόρο".
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο νεκρών και την ανάκρουση του ύμνου του Πολυτεχνείου.