"Βαθιά λυπημένος και πολύ ανήσυχος" δήλωσε ότι είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης κατά την ομιλία του στις εργασίες της 28ης τακτικής Γενική Συνέλευσης των μελών της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διαλέξεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, καθώς χθες η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αποφάσισε την παράταση των κινητοποιήσεων των δικαστών μέχρι της 19 Ιανουαρίου 2013, παρά την εξαγγελία για δέσμευση τεσσάρων σημείων της Κυβέρνησης.
Ο κ. Ρουπακιώτης επανέλαβε σήμερα στους εισαγγελείς ότι στο πλαίσιο αναζήτησης λύσης για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις των δικαστών και των εισαγγελέων που έχουν ξεκινήσει από 17 Σεπτεμβρίου 2012, η Κυβέρνηση δεσμεύεται:
Πρώτον, ότι η καταβολή των αναδρομικών του 2011 που είχαν κερδίσει οι δικαστές με αποφάσεις του Μισθοδικείου θα καταβληθούν σε μετρητά (και όχι σε ομόλογα) μέσα στον ερχόμενο Ιανουαρίου 2013 και όχι τον ερχόμενο Μάρτιο του 2013 που προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο.
Δεύτερον, θα υπάρξει ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση για όσους έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια και έχουν υποστεί μειώσεις των αποδοχών τους πάνω από το 30%.
Τρίτον, δεν θα ενοχληθούν από τις Τράπεζες οι δικαστές που έχουν εξαγοράσει τα ομόλογα που είχαν λάβει, αντί μετρητών, από τα αναδρομικά των περασμένων ετών και οι όποιες διαδικασίες σε βάρος των δικαστών έχουν ξεκινήσει από την πλευρά των Τραπεζών θα "παγώσουν".
Τέταρτο, δεν απορρίπτεται το αίτημα του δικαστικού κλάδου να ενταχθεί ένα από τα επιδόματά τους (επίδομα αποζημίωσης) στο βασικό μισθό τους, έτσι ώστε να αυξηθούν κατά κάτι οι αποδοχές τους, αλλά δεν μπορεί αυτό να γίνει τώρα, πριν καταβληθεί η περιβόητη δόση από το ΔΝΤ. Πάντως διαβεβαίωσε ο κ. Ρουπακιώτης ότι το τελευταίο είναι πρώτο βασικό μέλημα της Κυβέρνησης.
Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους δικαστές ανεξάρτητα από τις όποιες αποφάσεις λαμβάνουν εκείνοι και πάντα θα είναι πολύ κοντά σε όλους, ενώ επισήμανε ότι θα στηρίξει το κλάδο.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι "η απόσταση μεταξύ των δικαστών και της κοινωνίας συνεχώς μεγαλώνει".
Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου τόνισε ότι συμφωνεί με τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων της, αλλά διαφωνεί με τον τρόπο αντίδρασης. Στο σημείο αυτό, δείχνοντας την εμφανή αντίθεση της με τις κινητοποιήσεις των συναδέλφων της, επισήμανε χαρακτηριστικά ότι "από τη φορολογία του ελληνικού λαού πληρωνόμαστε" και ζήτησε να είναι προσεκτικοί στις αποφάσεις που λαμβάνουν οι Δικαστικές Ενώσεις, δηλώνοντας ότι η ηγεσία του Αρείου Πάγου δεν είναι απέναντι στους δικαστές".
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες τόνισε ότι "οι δικαστές μπορούν να παραιτηθούν από τη θέση τους, όχι όμως από το καθήκον τους".
Αυτές οι αντιδράσεις, συνέχισε ο κ. Τέντες "αναιρούν το ρόλο των δικαστικών λειτουργών" και κάλεσε τους συναδέλφους τους να αντιδράσουν στις περικοπές των αποδοχών τους με νόμιμα μέσα.
Χαιρετισμούς απηύθυναν οι εκπρόσωποι των κομμάτων και των άλλων δικαστικών Ενώσεων. Όμως αίσθηση προκάλεσε σε όλους η αναφορά του εκπροσώπου της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Παναγιώτη Δανιά, ο οποίος τόνισε ότι "αν δεν σταματήσει να νομοθετεί "αλά κάρτ" η Πολιτεία δεν θα βρεθεί πεδίο συνεννόησης" και προσέθεσε ότι "θα δείτε αποφάσεις που θα έχουν έλλειψη ψυχραιμίας και αυτό θα είναι κακό".
Στη συνέλευση παραβρέθηκαν εκτός από τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Νικ. Κανελλόπουλος, οι βουλευτές Μάκης Βορίδης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Σπ. Χαλβατσής, η πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου και Ιωάννης Τέντες, αντίστοιχα, οι τέως εισαγγελείς του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς, Π. Δημόπουλος, εκπρόσωποι των άλλων δικαστικών Ενώσεων, εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, κ.λπ.