Μεγάλες αλλαγές στις μετεγγραφές φέρνουν ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας. Μόνο τη φετινή χρονιά εκτιμάται πως περισσότεροι από 40.000 πρωτοετείς φοιτητές αναμένεται να καταθέσουν αιτήσεις για μετεγγραφή το επόμενο διάστημα, καθώς εντός των ημερών η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα φέρει σχετική ρύθμιση στη Βουλή.
Το νομοσχέδιο το "Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις" και περιλαμβάνει διατάξεις για συγκεκριμένες κατηγορίες πρωτοετών φοιτητών της τρέχουσας σχολικής χρονιάς που θα έχουν την δυνατότητα να μετεγγραφούν το επόμενο εξάμηνο με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια σε αντίστοιχο Τμήμα άλλου Ιδρύματος, προκειμένου να μειώσουν το κόστος διαβίωσής τους.
Το κριτήριο επιλογής των υποψηφίων είναι το ύψος του εισοδήματος της οικογένειας τους, εάν έχουν αδέλφια που φοιτούν ήδη σε ένα τμήμα της ανώτατης εκπαίδευσης και μπορούν να μετεγγραφούν στην ίδια πόλη και σε αντίστοιχου επιστημονικού αντικειμένου τμήμα μ' αυτό που πέρασαν αρχικά.
Πληροφορίες αναφέρουν πως το ποσοστό των φοιτητών που θα μετεγγραφεί ανά τμήμα σε ΑΕΙ-ΤΕΙ θα κυμανθεί μεταξύ 10 έως 15%. Συγκεκριμένα, στα μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα αναμένεται να μετεγγραφούν σχεδόν 5.000 πρωτοετείς φοιτητές οι οποίοι θα εγγραφούν στο νέο τμήμα από το ερχόμενο ακαδημαϊκό εξάμηνο.
Ευνοημένοι θα είναι οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και γενικώς οι οικογένειες με παιδιά που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις. Όσον αφορά τα οικονομικά κριτήρια, παράγοντες του υπουργείου Παιδείας εξέτασαν την περίπτωση, για να μετεγγραφεί ένας φοιτητής, το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα να μην ξεπερνά τα 7.125 ευρώ.
Πάντως, προτεραιότητα στις μετεγγραφές θα έχουν παιδιά που ανήκουν σε μονογονεϊκές οικογένειες.