Ιδιοκτήτες φορτηγών: Από τη Δευτέρα ξεκινούν απεργία διαρκείας

Aπεργία διαρκείας εξήγγειλαν οι οδηγοί φορτηγών από τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, αντιδρώντας στην απελευθέρωση του κλάδου τους, η οποία προβλέπεται από το πολυνομοσχέδιο.

Ερωτηματικό, ωστόσο, παραμένει η στάση των οδηγών βυτιοφόρων. Αυτό, πάντως, που είναι βέβαιο είναι ότι στις κινητοποιήσεις δεν θα λάβει μέρος ο κλάδος των οδηγών φορτηγών-βυτίων.
 
Στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, το υπουργείο Ανάπτυξης ενσωμάτωσε στο πολυνομοσχέδιο σχετικές ρυθμίσεις, με τις οποίες αίρονται περιορισμοί που ίσχυαν στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές.
 
Με τις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν μέσω του πολυνομοσχεδίου, καταργήθηκε ο περιορισμός του ελάχιστου χρόνου μίσθωσης μικρών φορτηγών, έως 3,5 τόνους, από επιχειρήσεις και ιδιώτες.
 
Με τις νέες ρυθμίσεις, επίσης, τα ανεξάρτητα πρατήρια μπορούν να χρησιμοποιούν για τη διακίνηση των προϊόντων τους ιδιόκτητα ή μισθωμένα βυτιοφόρα ανεξαρτήτως χωρητικότητας.
 
Απελευθερώθηκε, επιπλέον, η δυνατότητα να μισθώνονται βυτιοφόρα φορτηγά Δ.Χ., χωρίς τα ανεξάρτητα πρατήρια που προβαίνουν στην ενέργεια να απαιτείται να διαθέτουν στην ιδιοκτησία τους βυτιοφόρα.

Τα μισθωμένα βυτιοφόρα μπορούν να εισέρχονται στα διυλιστήρια και τις φορολογικές αποθήκες, ώστε να μεταφέρουν καύσιμα με το δικό τους εμπορικό σήμα.

Οι αυτοκινητιστές διαφωνούν εντονότατα στην ευχέρεια μίσθωσης φορτηγών Δ.Χ. από ιδιώτες και εταιρείες, που δεν έχουν πρόσβαση στο επάγγελμα, βάσει του νέου νόμου. Η απελευθέρωση του κλάδου τρομάζει τους ιδιοκτήτες φορτηγών Δ.Χ., που θεωρούν ότι οι... πελάτες τους θα συμπιέζουν το κόμιστρο.
 
Παράγοντες της αγοράς, εκτιμούν ότι οι απεργίες, που προγραμματίζουν οι ιδιοκτήτες φορτηγών Δ.Χ., δεν θα έχουν τη δυναμικότητα του 2010. Ωστόσο, δε διαφωνούν οι κοινωνικοί φορείς ότι η απεργία θα καταφέρει ακόμη ένα πλήγμα στην υφεσιακή ραστώνη, στην οποία βρίσκεται η ελληνική αγορά.

"Σε αυτήν την εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία, μια απεργία διαρκείας των φορτηγών θα δώσει τη χαριστική βολή στην πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων που μάχονται να επιβιώσουν και ελπίζουν σε μια μικρή έστω ανάκαμψη του τζίρου τους κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων", υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, με αφορμή την εξαγγελθείσα κινητοποίηση διαρκείας.