Σε λειτουργία τέθηκε σήμερα επισήμως το πρώτο Κέντρο Καταγραφής Μεταναστών και Προσφύγων σε ένα παλιό στρατόπεδο στη Μόρια, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Μυτιλήνης, το πρώτο από τα λεγόμενα “hot spots” που δημιουργεί η Ελλάδα, με τον Έλληνα επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο να σημειώνει σε δηλώσεις του από το νησί πως “αυτό σηματοδοτεί ότι λειτουργεί ολοκληρωμένα το σχέδιο καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων. Πρόκειται για ένα σημαντικό ξεκίνημα, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για την εφαρμογή hot spots και σε άλλες περιοχές, για την έναρξη των μετεγκαταστάσεων και τη βελτίωση των επιστροφών των παράτυπων μεταναστών”.
Μαζί με τον κ. Αβραμόπουλο στη Λέσβο βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ασύλου του Λουξεμβούργου και προεδρεύων του Συμβουλίου Ζαν Άσελμπορν, αλλά και ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.
Οι τρεις αξιωματούχοι ξεναγήθηκαν στο Κέντρο Καταγραφής της Μόριας, ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του, διαπίστωσαν τα όποια προβλήματα υπάρχουν και συνομίλησαν με επαγγελματίες του χώρου και εθελοντές που συμμετέχουν στη διαχείριση χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που καθημερινά συρρέουν στις εκεί εγκαταστάσεις. Επίσης, επισκέφθηκαν και συνομίλησαν με τους υπευθύνους της Υπηρεσίας Ασύλου που λειτουργεί στο Κέντρο, και τους χώρους περίθαλψης ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι “αυτό που γίνεται σήμερα στη Λέσβο αν είχε γίνει 10 μήνες πριν θα είχαμε αποφύγει όσα ζήσαμε το καλοκαίρι. Το κυριότερο όμως είναι πως θα είχαμε αντιμετωπίσει με περισσότερη ανθρωπιά όλους αυτούς τους ανθρώπους που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Αβραμόπουλος με δήλωση του συνεχάρη τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος για την προσπάθεια τους, ενώ δεν παρέλειψε και αυτός να συγχαρεί τον λαό της Λέσβου για την προσφορά και την αλληλεγγύη που έχει δείξει στους πρόσφυγες.
Πριν αναχωρήσουν, οι τρεις αξιωματούχοι επισκέφθηκαν το λιμάνι της Μυτιλήνης και παρακολούθησαν τη διαδικασία αναχώρησης μεταναστών και προσφύγων για τον Πειραιά με το ναυλωμένο από το ελληνικό κράτος πλοίο Tera Jet. Επίσης, συναντήθηκαν με στελέχη του Λιμενικού Σώματος και αποστολές αστυνομικών και ακτοφυλακής από τη Λετονία, την Πορτογαλία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία.