Δωρεάν εξετάσεις για ανασφάλιστους

Σημαντική ανακούφιση προσφέρει πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, το οποίο προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση στα νοσοκομεία, για εξετάσεις και θεραπείες, σε συνολικά 300.000 ανέργους και ανασφάλιστους πολίτες τα επόμενα τρία χρόνια.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η ένταξη, έστω και προσωρινά, 100.000 ανέργων και ανασφάλιστων το χρόνο στο πρόγραμμα “εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης” του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τον υπουργεό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο και τους γενικούς γραμματείςΥγείας, Πελοπίδα Καλλίρη και Δημόσιας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου, 100.000 άνεργοι και ανασφάλιστοι θα αποκτήσουν για ένα χρόνο ελεύθερη πρόσβαση σε γιατρό, πλήρες πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων, φαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία.

Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει το 2013 και θα ανανεώνεται κάθε χρόνο μέχρι το 2015. Θα καλύψει, δηλαδή, συνολικά 300.000 άτομα.

Ωστόσο, δεν έχουν διευκρινιστεί, ακόμη, τα κριτήρια με τα οποία θα επιλεγούν όσοι θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, αλλά οι αρμόδιοι θεωρούν δίκαιο να ενταχθούν πρώτοι όσοι έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.