Δέκα λεωφορεία από τον υπεραστικό σταθμό ΚΤΕΛ "Μακεδονία" θα περιμένουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης τους περίπου 2000 πρόσφυγες που αναχώρησαν το πρωί από την Κω με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος" και αναμένονται να καταπλεύσουν αργά το βράδυ.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου των ΚΤΕΛ Χρήστος Λιούπας, τα λεωφορεία θα μεταφέρουν σταδιακά τους πρόσφυγες στον υπεραστικό σταθμό απ' όπου, στη συνέχεια, θα αναχωρούν, με έκτακτα δρομολόγια, για την Ειδομένη, προκειμένου τελικά να περάσουν στην πόλη Γευγελή της ΠΓΔΜ.
"Ανά τέταρτο θα αναχωρούν, από τον υπεραστικό σταθμό, λεωφορεία για την Ειδομένη προκειμένου οι πρόσφυγες, πληρώνοντας το εισιτήριο των 10 ευρώ, να συνεχίσουν το ταξίδι τους διασχίζοντας τα σύνορα" ανέφερε ο κ. Λιούπας.
Δεν είχαν ενημερωθεί οι αρχές στη Θεσσαλονίκη
Πάντως, ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν είχε καμία ενημέρωση για το θέμα της μεταφοράς των προσφύγων, όπως ανέφερε το πρωί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Καλυψώ Γούλα. Επίσης, ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης, -με αφορμή την έλευση άλλων 2000 και πλέον προσφύγων από την Θεσσαλονίκη στην Ειδομένη- έκανε λόγο για "υγειονομική βόμβα" και τονίζει ότι το Κέντρο Υγείας αδυνατεί πλέον να εξυπηρετήσει τα περιστατικά.
"Από τα ΜΜΕ πληροφορηθήκαμε ότι έρχονται πρόσφυγες, με προορισμό την Ειδομένη, με πλοίο από την Κω. Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι ότι σήμερα οι αρχές της ΠΓΔΜ έχουν κλείσει τα σύνορα και 1000 άτομα περιμένουν ήδη στα σύνορα να ξανανοίξουν" υπογραμμίζει.
Η αντίδραση των Σκοπίων
Οι Αρχές της ΠΓΔΜ ανέφεραν ότι οι ελληνικές Αρχές δεν λαμβάνουν "μέτρα" προστασίας των συνόρων, ώστε να εμποδιστούν οι αθρόες μεταναστευτικές ροές προς την ΠΓΔΜ.
"Δυστυχώς, η ελληνική πλευρά δεν προχωρά σε καμία αποτελεσματική προστασία των συνόρων που θα εμπόδιζε την εισροή παράνομων μεταναστών" δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ (στο οποίο υπάγεται η αστυνομία) Ίβο Κότεφσκι.
Το ταξίδι για την Ευρώπη
Χιλιάδες πρόσφυγες συγκεντρώνονται τον τελευταίο καιρό στο ΚΤΕΛ Μακεδονία προκειμένου να πάρουν το λεωφορείο και να φτάσουν στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Φτάνουν αργά το βράδυ από την Αθήνα και κοιμούνται πέριξ του σταθμού, περιμένοντας να ανοίξουν, στις 6 το πρωί, τα εκδοτήρια.
Καθημερινά καταφθάνουν 2.000 άνθρωποι στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Στον σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελή επικρατεί το αδιαχώρητο και οι σκηνές είναι συγκλονιστικές, καθώς άνθρωποι κάθε ηλικίας συνωστίζονται για να επιβιβαστούν σε τρένα, με προορισμό τα σύνορα με την Σερβία.
Από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής, οι πρόσφυγες και μετανάστες μεταβαίνουν στο Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα με τη Σερβία και από εκεί, μέσω Βελιγραδίου, οι περισσότεροι κατευθύνονται προς τα σύνορα με την Ουγγαρία, με σκοπό να φθάσουν στη Γερμανία ή σε κάποια άλλη χώρα της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης.
Σύμφωαν με την Deutsche Welle , οι πρόσφυγες και μετανάστες στηρίζονται μόνο στην περιορισμένη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού και ιδιωτικών οργανώσεων αρωγής, ενώ οι λιγοστοί αστυνομικοί της ΠΓΔΜ έχουν παραιτηθεί από την προσπάθεια να ελέγξουν ή έστω να κατευθύνουν τους πρόσφυγες που φθάνουν μαζικά στην χώρα.