Κατάληψη στα γραφεία του ΙΚΑ στην Αγίου Κωνσταντίνου

Σε κατάληψη έχουν προχωρήσει για δεύτερη συνεχή ημέρα εργαζόμενοι στα γραφεία του ΙΚΑ στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου. Παράλληλα, σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ.

Η παράσταση διαμαρτυρίας αφορά τους εργαζόμενους που είχαν επιτύχει σε εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ για θέσεις της Αγροτικής Τράπεζας και μετέπειτα μεταφέρθηκαν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και κατόπιν σε τοπικές θέσεις γραφείων ΙΚΑ.

Αυτοί οι υπάλληλοι απολύονται βάσει δικαστικής απόφασης, τη στιγμή που κατά γενική ομολογία οι υπάλληλοι, 500 τον αριθμό, κρίνονται απολύτως αναγκαίοι από τους συναδέλφους τους για την εύρυθμη λειτουργία του ταμείου. Οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος ζητούν να μην εφαρμοστεί η εν λόγω δικαστική απόφαση.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΣΕ ΙΚΑ υποστηρίζει, ότι σε περίπτωση απόλυσης αυτού του αριθμού εργαζομένων από το ΙΚΑ, "θα επέλθει ολοκληρωτική διάλυση και αδυναμία λειτουργίας των πιο καίριων υπηρεσιών του, δηλαδή των τμημάτων συντάξεων, εσόδων, μητρώου, παροχών, πολλά από τα οποία στελεχώνονται πλέον μόνο από αυτούς τους υπαλλήλους".

Θα ακολουθήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων στα γραφεία της Ομοσπονδίας (ΠΟΣΕ ΙΚΑ), στην οδό Στουρνάρη 30 στην Αθήνα.

Άτομα με αναπηρία στην κατάληψη των γραφείων του ΙΚΑ

Στα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου βρίσκονται -για δεύτερη μέρα, μετά την κινητοποίηση της Τρίτης-και ομάδες ατόμων με αναπηρία, που διαμαρτύρονται για εγκύκλιο, αναφορικά με τα κριτήρια παροχής βοηθημάτων, όπως είναι τα ορθοπεδικά και ορθωτικά είδη, τα τεχνητά μέλη, τα οποία έχουν αυστηροποιηθεί αισθητά, καθώς και για την περικοπή των προνοιακών τους επιδομάτων.

Με τις ρυθμίσεις της νέας εγκυκλίου περιορίζεται σημαντικά η πρόσβαση στα βοηθήματα, ενώ καλούνται να καταβάλλουν συμμετοχή μεγαλύτερη του το 25% προκειμένου να τα προμηθευτούν.

Καταλήψεις για τις 500 απολύσεις και στην Κρήτη

Σε κατάληψη των γραφείων του ΙΚΑ στην περιοχή του Εσταυρωμένου Ηρακλείου προχώρησε το Σωματείο Εργαζομένων του ΙΚΑ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επικείμενη απόλυση 500 υπαλλήλων του Ιδρύματος πανελλαδικά, από τις οποίες 17 αφορούν υπαλλήλους στο Ηράκλειο, 2 στη Χερσόνησο και 2 στην Αλικαρνασσό.