Η οικονομική κρίση κλείνει τα φαρμακεία. Σύμφωνα με έρευνα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, σχεδόν στο σύνολό τους τα φαρμακεία έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση (ποσοστό 95,6%).
Απογοητευτικά είναι και τα στοιχεία όσων φαρμακοποιών σκέφτονται να βάλουν λουκέτο στο φαρμακείο τους: το συγκεκριμένο ποσοστό ανέρχεται στο 38% του συνόλου. Πρόκειται δηλαδή για τον... εφιαλτικό αριθμό των 4.000 φαρμακείων!
Αμπατζόγλου: "Ο κόμπος έφτανε στο χτένι"
"Ο οικονομικός στραγγαλισμός των φαρμακείων δεν έχει τελειωμό. Οι φαρμακοποιοί τρία χρόνια ταλαιπωρούνται και βρίσκονται στο στόχαστρο της Πολιτείας λες και αυτοί είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι για τη σπατάλη στη Δημόσια Υγεία. Ο κόμπος έφθασε στο χτένι", δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της έρευνας, τα οποία παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων MARC, Θωμάς Γεράκης, σε δείγμα 502 φαρμακείων, 9 στα 10 αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως "χρωστούμενα από το Δημόσιο", "μείωση τζίρου" και "προβλήματα ρευστότητας".
Το 81,7% αναφέρει ότι υπάρχει πρόβλημα με την άμεση εξόφληση από τους πελάτες, το 56,6% ότι δυσκολεύεται να αποπληρώσει τις αποθήκες από τις οποίες προμηθεύεται φάρμακα και το 33,7% αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τις τράπεζες.
Το 67,5% των ερωτηθέντων φαρμακοποιών θεωρεί ως το σημαντικότερο πρόβλημα τα χρήματα που οφείλει το Δημόσιο, ακολουθεί η έλλειψη ρευστότητας με 46,2%, η μείωση του τζίρου με 27,5%, η μη άμεση εξόφληση από τους πελάτες με 9,4%, τα χρωστούμενα στις αποθήκες με 7,8%, ο κίνδυνος κλεισίματος με 5,4% και τα προβλήματα συνεργασίας με τις τράπεζες με 4,4%.
Χρωστούν σε αποθήκες προμηθειών τα καινούρια φαρμακεία
Όσον αφορά τα φαρμακεία που λειτουργούν λιγότερο από έξι χρόνια, το 16,8% αναφέρει ως σημαντικότερο πρόβλημα τα χρωστούμενα στις αποθήκες, ποσοστό υπερδιπλάσιο απ' αυτό που αναφέρουν τα παλαιότερα φαρμακεία.
Επίσης, σχεδόν υπερτριπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τα υπόλοιπα, συγκεντρώνει το πρόβλημα της μη άμεσης εξόφλησης από τους πελάτες στα φαρμακεία που λειτουργούν σε μέρη με λιγότερους από 10.000 κατοίκους (17% κάτω από 10.000 κατοίκους, 6,5% από 10.000-50.000 και 6,3% σε μέρη άνω των 50.000 κατοίκων).
Σε ποσοστό 42,6% οι φαρμακοποιοί προκρίνουν ως τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο αντίδρασης την παύση πιστώσεων στον ΕΟΠΠΥ. Το 27,9% ζητάει διεξοδικό διάλογο με την κυβέρνηση και το 20,1% θέλει απεργίες. Πιο ένθερμοι υποστηρικτές της παύσης πιστώσεων στον ΕΟΠΠΥ, οι φαρμακοποιοί των οποίων η επιχείρηση λειτουργεί λιγότερα από 6 έξι χρόνια.
Μείωση προσωπικού εντός φαρμακείων τα τρία τελευταία χρόνια
Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, το 14% των φαρμακείων μείωσε το προσωπικό του τα τελευταία τρία χρόνια, το 5,6% το αύξησε, ενώ ένα στα τέσσερα φαρμακεία εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του προσωπικού του το επόμενο χρονικό διάστημα.
Οι φαρμακοποιοί εκτιμούν ότι η κατάσταση θα γίνει χειρότερη το 2013, καθώς 1 στα 4 φαρμακεία αναμένει πτώση του τζίρου μεγαλύτερη από 40%. Όσον αφορά τη διάρκεια της κρίσης, το 63,5% θεωρεί ότι θα τελειώσει μετά το 2015.