Έχασε τη μάχη για τη ζωή, η αρχαιολόγος Μαρία Κοσμά, η οποία έπασχε από καρκίνο, σε ηλικία 45 ετών.
Η Μαρία Κοσμά σπούδασε αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Από το 1993 εργάστηκε ως αρχαιολόγος στην ΚΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Νάξος, Σάμος) και στη συνέχεια στην Α΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθηνών). Το 2006 τοποθετήθηκε ως μόνιμη αρχαιολόγος στην ΙΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, όπου υπηρέτησε μέχρι τον Οκτώβριο του 2014. Υπηρέτησε ως προϊσταμένη του τμήματος Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Αρχαιογνωστικής Έρευνας στις Εφορείες Αρχαιοτήτων Εύβοιας και Βοιωτίας. Από το 2013 υπήρξε συνδιευθύντρια της ανασκαφικής έρευνας στην Πλακαρή Καρύστου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Vu του Άμστερνταμ.
Το διοικητικό, ερευνητικό και επιστημονικό της έργο ήταν πολύπλευρο. Κατά την υπηρεσία της στην ΙΑ΄ ΕΠΚΑ, είχε ως περιοχή ευθύνης αρχικά την Καρυστία και από τα τέλη του 2011 τη Χαλκίδα και τη Σκύρο, υπήρξε υπεύθυνη για τη λειτουργία τεσσάρων Μουσείων (Χαλκίδας, Ερέτριας, Καρύστου και Σκύρου), ενώ μερίμνησε για την κήρυξη και ανα οριοθέτηση κηρύξεων αρχαιολογικών χώρων στην Καρυστία και τη Χαλκίδα. Σημαντικό υπήρξε το ανασκαφικό της έργο, μέσα από τη διενέργεια σωστικών ανασκαφών στις περιοχές αρμοδιότητας. Ως πιο σημαντικές κρίνονται η ανακάλυψη μέρους τους τείχους της αρχαίας Χαλκίδας (2012-2014) και του νεκροταφείου της 3ης χιλιετίας π.Χ. στα Νέα Στύρα (2009-2013). Την τελευταία τριετία συμμετείχε εκ μέρους της ΙΑ΄ ΕΠΚΑ σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό με τη συγγραφή κειμένων και λημμάτων.
Συμμετείχε, επίσης, σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια με πλήθος ανακοινώσεων, οι βασικότερες εκ των οποίων αφορούν στα πήλινα προσωπεία από το Ιερό της Άρτεμης Ορθίας στη Σπάρτη και σε ειδικά ευρήματα από σωστικές ανασκαφές που διενήργησε.
Η σημαντική συμβολή της στην προώθηση της επιστημονικής γνώσης έγκειται στην ανακάλυψη των μνημειακών τάφων στα Νέα Στύρα της Εύβοιας, που αποτέλεσαν και εφαλτήριο για μια σειρά ανακοινώσεων, καθιστώντας σαφές ότι η θέση αποτελεί ένα σημαντικό κέντρο της Πρώιμης Χαλκοκρατίας στην Εύβοια. Η Μαρία Κοσμά κηδεύτηκε το Σάββατο στην Αρκίτσα.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) με ανακοίνωσή του αποχαιρετά με θλίψη την φίλη και συνάδελφο Μαρία Κοσμά.
«Θα θυμόμαστε την Μαρία Κοσμά με αγάπη για τη φιλία που μας προσέφερε, για τη συναδελφικότητα και με βαθιά εκτίμηση για το ήθος της», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με την οποία αποχαιρετά με θλίψη τη φίλη και συνάδελφο.