Σε κλίμα έντασης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας αποφάσισε κατά πλειοψηφία στη σημερινή του συνεδρίαση την στήριξη του ΝΑΙ, στο Δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής. Διαφώνησαν οι παρατάξεις που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, οι οποίες και αποχώρησαν .
Στο σχετικό ψήφισμα, υπογραμμίζεται ότι “η θέση της χώρας μας είναι στην Ευρώπη” και αυτή “διαταράσσεται σοβαρά από την απόφαση της Κυβέρνησης να προκηρύξει για τις 5 Ιουλίου δημοψήφισμα, με ένα 'θολό' ερώτημα που αφενός δεν διασφαλίζει τη έκφραση της πραγματικής δημοκρατικής βούλησης του λαού μας, αφετέρου θέτει σε κίνδυνο την παρουσία της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ”.
Επισημαίνεται ότι “η αδυναμία της Κυβέρνησης να πετύχει μέχρι σήμερα συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους και η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, δημιουργεί ήδη πρωτόγνωρες για μια ευρωπαϊκή χώρα καταστάσεις. Καταστάσεις όπως κλειστές τράπεζες, περιορισμοί στις αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜ, 'ουρές ντροπής' των συνταξιούχων που αδυνατούν να εισπράξουν τη σύνταξή τους, στα πρατήρια βενζίνης και τα σούπερ μάρκετ, περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων που ακυρώνουν κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα και οδηγούν στο κλείσιμο επιχειρήσεων, σε απολύσεις εργαζομένων και στην αύξηση της ανεργίας”.
Η ΚΕΔΕ τονίζει ότι “σε αυτήν την κρίσιμη για το μέλλον του τόπου μας συγκυρία, η Αυτοδιοίκηση δεν θα παρακολουθήσει αδρανής τις εξελίξεις”. Και “λέει ΝΑΙ στην Ευρώπη, ΟΧΙ στο λαϊκισμό”.
Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, τυχόν έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη και αποκλεισμός μας από τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα οδηγήσει μεταξύ άλλων :
“- Στην απώλεια πόρων ύψους πολλών δισεκατομμυρίων από προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ και το ΣΕΣ μελλοντικά, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, κλπ.
-Στην κατάρρευση κρίσιμων δημοτικών και κοινωνικών δομών και υπηρεσιών. Προγράμματα όπως το Βοήθεια στο Σπίτι, ή η λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών, δεν θα μπορούν να συνεχιστούν.
- Στην απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας σε όλους τους Δήμους, που αφορούν εργαζομένους μας που απασχολούνται σε δομές και υπηρεσίες που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα.
- Στην αδυναμία εκτέλεσης σημαντικών έργων σε όλη τη χώρα, σε όλους τους Δήμους, όπως σχολεία, δρόμοι, πλατείες, αναπλάσεις, έργα ύδρευσης και αποχέτευσης κλπ
- Στην ακύρωση κρίσιμων κοινωνικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στη φτωχοποίηση εκατομμυρίων Ελλήνων.
- Στην κατακόρυφη μείωση του αγροτικού εισοδήματος, αφού πλέον οι Έλληνες αγρότες δεν θα έχουν πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κονδύλια και τις αγροτικές επιδοτήσεις.
- Στην πλήρη αδυναμία αντιμετώπισης, διαχείρισης και στήριξης των μεταναστευτικών ροών”.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης, που παρουσίασε και το σχετικό ψήφισμα, απηύθυνε έκκληση στον πρωθυπουργό “να πάρει τώρα το αεροπλάνο και να πάει στις Βρυξέλλες για συμφωνία”.
Όπως είπε, η κυβέρνηση δεν χρειαζόταν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ,αφού είχε νωπή–ισχυρή λαϊκή ετυμηγορία. Αυτή την ώρα, τόνισε, χρειάζεται “το θάρρος των αποφάσεων” από την κυβέρνηση και υπογράμμισε τον ορατό κίνδυνο διχασμού της ελληνικής κοινωνίας.
Ο επικεφαλής της παράταξης “Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία” που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ και Δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, χαρακτήρισε “μεγάλο ατόπημα που η ΚΕΔΕ παίρνει θέση υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς”, λέγοντας ότι “η Αυτοδιοίκηση ότι δεν πρέπει να συμβάλλει σε διχασμό των τοπικών κοινωνιών”.
Ο κ. Μπίρμπας τόνισε ότι είναι σαφές το ερώτημα στο δημοψήφισμα. “Το δίλημμα δεν είναι εντός ή εκτός του Ευρώ”.
Και κατέληξε λέγοντας ότι “είναι προς τιμή του πρωθυπουργού, που είπε ότι αν την Κυριακή οι πολίτες ψηφίσουν ΝΑΙ, θα δρομολογήσει την έγκριση και θα παραιτηθεί”.
Η επικεφαλής της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση” και δημοτική σύμβουλος Πειραιά, Ελπίδα Παντελάκη, που επίσης διαφώνησε με την θέση της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ και αποχώρησε, τόνισε ότι “πλέον πέφτουν οι μάσκες περί του ανεξάρτητου και ακομμάτιστου” του οργάνου. “Είναι σαφές ότι με τη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, επιχειρείται να συμβάλλει στην παραπλάνηση και κοροϊδία του λαού”, είπε. Και κατήγγειλε την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ ότι την έχει “μετατρέψει σε θεματοφύλακα αντιλαϊκών –μνημονιακών μέτρων”.
Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της παράταξης “Αυτοδιοικητικό Κίνημα”, που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, και δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απόστολος Κοιμήσης, τάχθηκε υπέρ του ΝΑΙ και κάλεσε την κυβέρνηση έστω και την ύστατη αυτή ώρα να γυρίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας. Τόνισε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, οι συνέπειες για τη χώρα θα είναι καταστροφικές , πολύ δε περισσότερο αν υπερισχύσει το ΟΧΙ. Χαρακτήρισε “απόλυτο παραλογισμό” την προκήρυξη του δημοψηφίσματος από την κυβέρνηση, την στιγμή κατά την οποία η απόσταση που τη χώριζε από την πρόταση των δανειστών ήταν “500-1 δισεκατομμύριο ευρώ”.
Επίσης υπέρ του ΝΑΙ , τάχθηκε και η παράταξη της “Νέας Αυτοδιοίκησης”, που είχε την στήριξη και της ΔΗΜΑΡ. Το στέλεχός της και Δήμαρχος Παλλήνης, Θανάσης Ζούτσος, κατήγγειλε ότι είναι ψεύτικα και διχαστικά τα διλήμματα που τίθενται στο Δημοψήφισμα.
Στη συνεδρίαση παρέστη και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο οποίος σημείωσε ότι η χώρα ζει τις δραματικότερες στιγμές στη μεταπολεμική της ιστορία.
“Το δημοψήφισμα καταλήγει σε Ναι ή Όχι στο ευρώ, που θα μας οδηγήσει και εκτός ΕΕ με τραγικές επιπτώσεις”, είπε κι επανάλαβε κι αυτός την έκκληση προς την κυβέρνηση και τους θεσμούς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και κατάληξη σε συμφωνία. Επίσης χαρακτήρισε “ντροπή για τη Συνταγματική Νομιμότητα το Δημοψήφισμα, γιατί τα έγγραφα επί των οποίων οι πολίτες καλούνται να αποφανθούν δεν ισχύουν, διεξάγεται με ασφυκτικές διαδικασίες και χρόνο και μ' έναν λαό που δεν γνωρίζει επακριβώς τις επιπτώσεις αν υπερισχύσει το ΟΧΙ”.