Εντός χρονοδιαγράμματος και μέχρι το τέλος του 2015 αναμένεται να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του Μεγάρου Τσίλλερ-Λοβέρδου, ένα έργο απαιτητικό, λόγω της πρότερης κακής διατήρησης τού ιστορικού κτιρίου.
Το Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου στην οδό Μαυρομιχάλη 6 είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια της Αθήνας του τέλους του 19ου αιώνα, άλλοτε ιδιωτική κατοικία του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ (και μετέπειτα κατοικία του ιδρυτή της Λαϊκής Τράπεζας, Διονύσιου Λοβέρδου), ενώ τα τελευταία χρόνια ήταν εγκαταλειμμένο και πληγωμένο από πυρκαγιά και λεηλασίες. Βέβαια, φαίνεται πως η πυρκαγιά που είχε καταστρέψει μεγάλο μέρος του κτιρίου αποτέλεσε όχι μόνο κατάρα αλλά και ευχή, καθώς ήταν η αιτία για την αποκάλυψη των περίτεχνων αρχικών οροφών του Τσίλλερ, κάτω από τις ψευδοροφές του επόμενου ιδιοκτήτη του.
Το Μέγαρο δωρίθηκε από την οικογένεια Λοβέρδου στο υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να αποκατασταθεί και να στεγάσει παράρτημα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών. Στο Μέγαρο θα εκτεθεί η σημαντική μεταβυζαντινή συλλογή Λοβέρδου, που αριθμεί περισσότερες από 590 εικόνες, τουλάχιστον 169 χειρόγραφα, αντικείμενα μικροτεχνίας, υφάσματα και τμήματα εκκλησιαστικών τέμπλων του 18ου αιώνα.
Η αποκατάσταση του Μεγάρου Τσίλλερ-Λοβέρδου άρχισε το 2011 με τη σύνταξη της αρχιτεκτονικής μελέτης, ενώ το 2013 το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, με τις εργασίες να ξεκινούν τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου. Με την ολοκλήρωση των εργασιών θα αποδοθούν 1.150 τετραγωνικά μέτρα αποκατεστημένων χώρων του μνημείου. Ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι 3,24 εκατομμύρια ευρώ για τη Διεύθυνση Αναστήλωσης και 1,7 εκατομμύρια ευρώ για τη Διεύθυνση Συντήρησης.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αναπληρώτρια γγ του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη, εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι ολοκληρώνεται το έργο. «Για το έργο αυτό έχει γίνει πολλή δουλειά από τις δύο αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου, Αναστήλωσης και Συντήρησης, και το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό», σημείωσε.
Η πολύ κακή κατάσταση διατήρησης του μνημείου, που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν χειρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, οδήγησαν σε δύο επικαιροποιήσες των αρχικών μελετών, μία για την απόσπαση διακοσμητικών στοιχείων για την πληρέστερη συντήρηση, τον περασμένο Οκτώβριο, και μία για την αποκατάσταση του κτιρίου, που εγκρίθηκε χτες από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.
Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις των εργασιών αποκατάστασης που εγκρίθηκαν χτες αφορούν στους χώρους του αίθριου, στην αποκατάσταση του τρούλου του παρεκκλησίου και στην απλοποίηση των μεταλλικών κατασκευών του ορόφου.