Την κατηγορηματική της αντίθεση στη ρύθμιση, μέσω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία αναγνωρίζονται τα πιστοποιητικά σπουδών των Κολλεγίων ως ισοδύναμα με τους τίτλους της ανώτατης εκπαίδευσης εκφράζουν οι Πρυτάνεις. Με την έκδοση μακροσκελούς ψηφίσματος ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνόδου τους, που φιλοξενήθηκε στην Πάτρα.
Η Σύνοδος δηλώνει στο ψήφισμά της, ότι η επίμαχη διάταξη "παραβιάζει το άρθρο 16, παρ. 5 του Συντάγματος και δίνει βορά την ανώτατη εκπαίδευση στα ιδιωτικά συμφέροντα" και πλήττει το δημόσιο συμφέρον. Συνεπώς, ζητείται από το υπουργείο Παιδείας "να επανορθώσει αποκαθιστώντας την αναγνώριση πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες των διπλωμάτων και πτυχίων των δημόσιων πανεπιστημίων με βάση τα προγράμματα σπουδών τους".
Επιπλέον, οι πρυτάνεις εκφράζουν την αντίθεσή τους στο μέτρο της διαθεσιμότητας υπαλλήλων, τονίζοντας ότι "τα πανεπιστήμια χάνουν το ανθρώπινο δυναμικό τους, όταν με τον "μηχανισμό" της διαθεσιμότητας απειλούνται με απώλεια και απόλυση του διοικητικού τους προσωπικού". Ταυτόχρονα, ζητούν από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να αποσύρει άμεσα τη σχετική εγκύκλιο.
Σχετικά με το σχέδιο "Αθηνά", οι πρυτάνεις επιμένουν ότι τα ακαδημαϊκά κριτήρια θα πρέπει να προσδιοριστούν από τα ίδια τα πανεπιστήμια, σαφώς επηρεασμένοι από τις δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας, Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, ο οποίος ζήτησε τις προτάσεις της Συνόδου.
Τα αναπτυξιακά κριτήρια θα πρέπει να προσδιοριστούν στο επίπεδο της Ολομέλειας των ΣΑΠΕ-ΣΑΤΕ (Συμβουλίων για την Ανώτατη Πανεπιστημιακή και Τεχνολογική Εκπαίδευση) και σε συνεργασία με άλλους κοινωνικούς εταίρους, βάσει των εθνικών κριτηρίων στο επίπεδο του ΕΣΥΠ.
"Δεν μπορεί βεβιασμένα να αλλάξει τα μηχανογραφικά δελτία το υπουργείο Παιδείας"
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου, "το υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί εδώ και τώρα να προχωρήσει σε βεβιασμένη αλλαγή των μηχανογραφικών δελτίων. Αντιθέτως, οφείλει να τηρήσει, όπως αρμόζει, τις θεσμικές διαδικασίες, και να μην κάνει κατάχρηση των εξουσιών, που του δίνει σχετικά ο νόμος".
Λόγω της κρίσης, τονίζεται εκτός των άλλων στο ψήφισμα, αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα το αίτημα για αναβάθμιση των υπηρεσιών φοιτητικής μέριμνας. Ως εκ τούτου, η Σύνοδος ζητά την αύξηση της επιχορήγησης σίτισης, λόγω της δραματικής και απότομης μείωσης των οικογενειακών εισοδημάτων, με στόχο την ολική σίτιση με βάση τις ιδιαιτερότητες του κάθε ιδρύματος.
Νέα μείωση προϋπολογισμού των Ιδρυμάτων
Σχετικά με τα οικονομικά των πανεπιστημίων, η Σύνοδος σημειώνει: "Ενώ βρισκόμαστε μόλις έναν μήνα πριν το τέλος του 2012, τα πανεπιστήμια δεν έχουν λάβει επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο σε ό,τι αφορά το ύψος των προϋπολογισμών τους για το 2013. Μια μείωση των προυπολογισμών της τάξης του 20% σε σχέση με τους προϋπολογισμούς του 2012, θα επιφέρει σημαντικότατο πλήγμα στη λειτουργία των ιδρυμάτων, τα οποία θα καταστούν αντικειμενικά ανίκανα να αντεπεξέλθουν ακόμα και στις πλέον ανελαστικές δαπάνες λειτουργίας τους".
"Να παραμείνει προαιρετική η επαναγορά ομολόγων για τα Πανεπιστήμια"
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, η Σύνοδος των Πρυτάνεων ζητά «να δεσμευτούν οι ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας και του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδος, ότι η συμμετοχή των πανεπιστημίων στο πρόγραμμα αυτό θα παραμείνει προαιρετική" και προειδοποιεί ότι δε θα επιτρέψει τα πανεπιστήμια "να βρεθούν δέσμια τυχόν μονομερούς απόφασης της ΤτΕ να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επαναγοράς".
Γ. Παναγιωτάκης: "Λάθη ετών κινδυνεύουν να διορθωθούν με μεγαλύτερα"
"Η Σύνοδος έγινε σε μια περίοδο που τα πανεπιστήμια μαστίζονται από σειρά προβλημάτων οικονομικού, αλλά και θεσμικού χαρακτήρα", σημείωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Πάτρας, Γιώργος Παναγιωτάκης, προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων, που ολοκληρώθηκε αργά τη νύχτα, στην αχαϊκή πρωτεύουσα.
Όπως τόνισε ο πρύτανης, οι εργασίες της Συνόδου έγιναν σε κλίμα ανησυχίας "για το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, που προβλέπεται από το υπουργείο Παιδείας".
"Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο σχέδιο Αθηνά" σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης και πρόσθεσε: "Θεωρούμε αδιανόητο, η αναδιατύπωση του χάρτη της ανωτάτης εκπαίδευσης της χώρας να γίνει μέσα σε περίπου δύο μήνες. Κάτι τέτοιο κρύβει τον κίνδυνο, λάθη ετών να διορθωθούν με μεγαλύτερα λάθη. Αυτό οφείλεται στην προσπάθεια του υπουργείου να έχει ολοκληρώσει τη διαβούλευση για το σχέδιο τέλη Φεβρουαρίου του 2013, με στόχο οι όποιες αλλαγές να περάσουν στο μηχανογραφικό του 2013-14".