Με τους βασικούς πρωταγωνιστές να απουσιάζουν και πάλι από το εδώλιο ξεκίνησε η πέμπτη κατά ημέρα της δίκης της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής. Στο δικαστήριο από τους συνολικά 68 κατηγορούμενους βρίσκονται μόλις 18 μεταξύ των οποίων οι πρώην και νυν βουλευτές της Χρυσής Αυγής Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Στάθης Μπούκουρας , Αντώνης Γρέγος και Μιχάλης Αρβανίτης.
Στον απόηχο του επεισοδίου που έγινε στην προηγούμενη συνεδρίαση με την απόπειρα εισβολής στη δικαστική αίθουσα των κατηγορουμένων για συμμετοχή στους "Πυρήνες της Φωτιάς", η πρόεδρος του Δικαστηρίου έκανε γνωστό πως με δυο αιτήσεις της στον πρόεδρο της Τριμελούς Διοίκησης του Εφετείου Δ. Μόκκα ζήτησε την μεταφορά της δίκης από τον Κορυδαλλό στο Εφετείο. Όπως είπε η κ. Λεπενιώτη πήρε αρνητική απάντηση και στις δυο αιτήσεις της και στη συνέχεια ζήτησε με νέο έγγραφο της από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή διεξαγωγή της δίκης καθώς "μέχρι τον Σεπτέμβριο οπότε και θα είναι έτοιμη η αίθουσα στο Εφετείο, σύμφωνα με την δέσμευση του υπουργού Δικαιοσύνης, η δίκη της Χρυσής Αυγής θα συμπίπτει με αυτή των " Πυρήνων". " Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να δικάζουμε μια φορά το μήνα" είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος και ξεκαθάρισε ότι η λύση στο θέμα βρίσκεται στα χέρι του προέδρου της Τριμελούς Διοίκησης του Εφετείου κ. Μόκκα. "Δουλειά μας είναι να δικάζουμε, απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα" είπε η πρόεδρος.
Στη συνέχεια το δικαστήριο και μετά από σχετική πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, επέτρεψε να παραστούν ως πολιτική αγωγή εκτός από τον πατέρα του Παύλου Φύσσα και η μητέρα αλλά και η αδελφή του 34χρονου μουσικού.
Σε ότι αφορά τα αιτήματα που έχουν υποβάλει ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, η σύζυγος του Ελένη Ζαρούλια αλλά και οι βουλευτές Αντώνης Γρέγος , Μιχάλης Αρβανίτης και Δημήτρης Κουκούτσης για αντικατάστασης των περιοριστικών όρων που τους έχουν επιβληθεί το δικαστήριο επιφυλάχθηκε ενώ η εισαγγελέας πρότεινε να κριθεί το θέμα σε άλλο χρόνο.
Καταγγελίες για παρέμβαση της πολιτικής εξουσίας στη δικαιοσύνη
Για παρέμβαση της πολιτικής εξουσίας στο έργο της δικαιοσύνης ώστε να αποδοθεί συλλογική ευθύνη με αποτέλεσμα να καθίσουν στο εδώλιο οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής έκανε λόγο ο κατηγορούμενος Μιχάλης Αρβανίτης . " Δεν θα είχαμε φτάσει εδώ εάν είχε γίνει σωστά η προδικασία. Υπήρχε αποδεδειγμένη εντολή για να υπάρξει συλλογική ευθύνη" είπε χαρακτηριστικά θέτοντας θέμα αναρμοδιότητας του δικαστηρίου προκειμένου να δικάσει την υπόθεση της δολοφονίας Φύσσα. " Ειδικά για το Ρουπακιά, θα έπρεπε να δικάζεται ενώπιον του Μικτού Ορκωτούς Δικαστηρίου".
Ο Μιχάλης Αρβανίτης πήρε το λόγο προκειμένου να στηρίξει το αίτημα του για άρση του περιοριστικούς όρου της απαγόρευσης συμμετοχής του σε εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής. " Έχω δικαίωμα και υποχρέωση να περιοδεύω , ως βουλευτής, όλη την Επικράτεια" είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι ο συγκεκριμένος περιοριστικούς όρος είναι αντισυνταγματικός και παραβιάζει την ελευθερία του λόγου.
"Δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτές τις ενστάσεις εάν από την αρχή δεν είχε ληφθεί ως δεδομένο η εξατομίκευση της ενοχής. Κατόπιν εντολής της τότε εξουσίας - αποδειδεγμένης εντολής - αποδόθηκε συλλογική ευθύνη" είπε.