Το 86,7% των εμπόρων δεν επιθυμεί αλλαγές στη νομοθεσία των εξαιρέσεων στις κυριακάτικες αργίες. Αντίθετη άποψη έχει το 13,3% του συνόλου. Αυτό προκύπτει από την έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.
Από όσους υποστηρίζουν ότι πρέπει οι εξαιρέσεις της Κυριακάτικης αργίας να αλλάξουν, το 40% προτείνει ότι θα μπορούσαν καταστήματα να παραμένουν ανοιχτά μία επιπλέον Κυριακή, το 20% για δύο επιπλέον Κυριακές ενώ οι λοιπές απαντήσεις προσεγγίζουν το 40%.
Έξι Κυριακές το χρόνο επιθυμεί ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών είναι υπέρ της θέσπισης νέας νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα προβλέπει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εξι συνολικά Κυριακές το χρόνο, εκ των οποίων οι δύο θα βρίσκονται εντός του μηνός Δεκεμβρίου. Το 78,7% των ερωτηθέντων κρίνει ως ικανοποιητικό το ωράριο λειτουργίας του Εμπορικού τους Συλλόγου, παρά το γεγόνος πως υπάρχει και 20% των ερωτηθέντων που πιστεύει πως χρήζει βελτιώσεων.
Το 68% των Εμπορικών Συλλόγων συμφωνεί με μία ρύθμιση η οποία δεν θα επιτρέπει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια, Νομός, Δήμος) να επεμβαίνει στο ζήτημα της κυριακάτικής αργίας ενώ το 29,3% τάσσεται υπέρ ενός ενεργητικότερου ρόλου των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης.
Πλειοψηφία όσοι Εμπορικοί Σύλλογοι θέλουν μια Κυριακή παραπάνω
Το 61,3% των Εμπορικών Συλλόγων τάσσεται υπέρ της λειτουργίας μίας επιπλέον Κυριακής το χρόνο εφόσον υπάρχει σχετική απόφαση του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου ενώ το 37,3% είναι αντίθετο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς πιστεύει πως θα πρέπει να ισχύει ακριβώς ότι προβλέπει ο Νόμος, για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών δηλώνει αντίθετος στο παραπάνω ερώτημα καθώς έχει ήδη δηλώσει την επιθυμία του για λειτουργία των καταστημάτων δύο Κυριακές το μήνα Δεκέμβριο, κατόπιν νομοθετικής ρυθμίσεως.
Διεκδικείται ο ορισμός απαγορευμένων ημερομηνιών για προσφορές
Η συντριπτική πλειοψηφία των Εμπορικών Συλλόγων (78,6%) θεωρεί ότι υπάρχουν απαγορευτικές ημερομηνίες για την πραγματοποίηση των προσφορών. Συγκεκριμένα οι επικρατέστερες απαγορευτικές περίοδοι είναι η εορταστική περίοδος Χριστουγέννων – Πάσχα (40,0%), η περίοδος λίγο πριν τις Εκπτώσεις (27,3%) και λίγο πριν τις εορταστικές περιόδους (25,5%).
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών θεωρεί πως οι προσφορές πρέπει να είναι περιορισμένες, με την κάθε επιχείρηση να έχει δικαίωμα να διενεργεί προσφορές 2 δεκαήμερα το χρόνο, όχι συνεχόμενα, ενώ παράλληλα υποστηρίζει πως πρέπει να υπάρχουν απαγορευτικές ημερομηνίες και πιο συγκεκριμένα δεν θα πρέπει να διεξάγονται ένα μήνα πριν την έναρξη των τακτικών εκπτώσεων.
Μόλις ένας στους δέκα εμπόρους θέλει ελεύθερη περίοδο προσφορών
Σε συντριπτικό ποσοστό (82,7%) οι Εμπορικοί Σύλλογοι θεωρούν ότι οι προσφορές πρέπει να είναι περιορισμένες ενώ μόλις το 10,7% υποστηρίζει ότι πρέπει να είναι ελεύθερες και το 6,7% πως πρέπει να καταργηθούν εντελώς. Επιπλέον, το 45,2% όσων προτείνουν την περιορισμένη διενέργεια των προσφορών, κρίνει ότι οι προσφορές θα πρέπει να διεξάγονται 2 δεκαήμερα το χρόνο, ενώ το 16,1%, τέσσερα δεκαήμερα, με τις λοιπές απαντήσεις να ανέρχονται επίσης στο 16,1%.
Οι επικρατέστερες απαντήσεις για την έναρξη των mid season sales μέσα στο μήνα Νοέμβριο είναι το 1ο δεκαήμερο (21,4%), με την πλειοψηφία να δηλώνει πως θα έπρεπε να διεξαχθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες μέσα στον ίδιο μήνα (28,6%) ενώ για τις Ανοιξιάτικες mid season sales ενδείκνυται επίσης το 1ο δεκαήμερο του Μαΐου (14,3%), με την πλειοψηφία όμως να δηλώνει πως θα έπρεπε να διεξαχθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες μέσα στον Μάιο (35,7%).
Οι περίοδοι των εκπτώσεων
Οι φθινοπωρινές εκπτώσεις
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών πρότεινε οι φθινοπωρινές εκπτώσεις να ξεκινούν το 1ο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, με έναρξη ημέρα Πέμπτη και λήξη ημέρα Σάββατο, ενώ οι Ανοιξιάτικες το δεύτερο δεκαπενθήμερο με έναρξη ημέρα Πέμπτη και λήξη ημέρα Σάββατο.
Το 37,3% είναι δεκτικό στην ιδέα των mid season sales για διενέργειά τους δύο φορές το χρόνο, επιπλέον από τις εκπτώσεις, θα πρέπει όμως να σημειωθεί πως το 6,7% έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αποδοχή της παραπάνω πρότασης την παράλληλη κατάργηση του θεσμού των προσφορών. Αντίθετο προς τις mid season sales είναι το 60,0% καθώς θεωρεί πως με την υιοθέτησή τους μειώνεται δραστικά το περιθώριο κέρδους τους.
Οι θερινές εκπτώσεις
Σχεδόν 1 στους 2 Εμπορικούς Συλλόγους (48,6%) πιστεύει πως οι θερινές εκπτώσεις θα πρέπει να διαρκούν από 10 έως 30 ημέρες, με την πλειοψηφία όμως των ερωτηθέντων (41,9%) να εκτιμάει πως η διάρκειά τους θα πρέπει να είναι από 3 εβδομάδες μέχρι και έναν μήνα. Ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποσοστό (44,6%) δηλώνει πως οι εκπτώσεις κατά τη θερινή περίοδο θα πρέπει να έχουν διάρκεια από 31 έως 45 ημέρες ενώ μόλις το 6,8% τάσσεται υπέρ μίας μεγαλύτερης θερινής διάρκειάς τους έως και 60 ημέρες.
Επί του συγκεκριμένου ζητήματος οι συμμετέχοντες Εμπορικοί Σύλλογοι φαίνονται διχασμένοι καθώς περίπου 1 στους 2 (52,6%) δε συμφωνεί με των έναρξη των θερινών εκπτώσεων το πρώτο Σάββατο ή την πρώτη Δευτέρα του Ιουλίου ενώ το 44,6% είναι θετικό στην επίσπευσή τους, από τις αρχές Ιουλίου.
Σχεδόν 1 στους 2 Εμπορικούς Συλλόγους (48,6%) πιστεύει πως οι θερινές εκπτώσεις θα πρέπει να διαρκούν από 10 έως 30 ημέρες, με την πλειοψηφία όμως των ερωτηθέντων (41,9%) να εκτιμάει πως η διάρκειά τους θα πρέπει να είναι από 3 εβδομάδες μέχρι και έναν μήνα. Ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποσοστό (44,6%) δηλώνει πως οι εκπτώσεις κατά τη θερινή περίοδο θα πρέπει να έχουν διάρκεια από 31 έως 45 ημέρες ενώ μόλις το 6,8% τάσσεται υπέρ μίας μεγαλύτερης θερινής διάρκειάς τους έως και 60 ημέρες.
Οι χειμερινές εκπτώσεις
Το 63,5% δήλωσε αντίθετο στην έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων το πρώτο Σάββατο ή την πρώτη Δευτέρα του έτους καθώς θεωρεί πως η επίσημη έναρξή τους πρέπει να γίνει σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα, ενώ σύμφωνο με τη συγκεκριμένη άποψη τάσσεται το 33,8%.
Οι απόψεις των περισσότερων Εμπορικών Συλλόγων, όσον αφορά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων, συγκλίνουν σε μία περίοδο από 10 μέχρι και 28 ημέρες (48,7%), με το 33,3% των ερωτηθέντων να επιθυμεί τη διάρκειά τους για έναν περίπου μήνα ενώ το 43,2% προτείνει μεγαλύτερης διάρκειας χειμερινές εκπτώσεις από 4 έως και 6 εβδομάδες. Τέλος το 8,1% είναι υπέρ της άποψης για διεξαγωγή τους από 6 εβδομάδες έως και 2 μήνες .
Η πολύ μεγάλη πλειοψηφία (78,7%) των συμμετεχόντων στην έρευνα, τάσσεται υπέρ της διατήρησης του ισχύοντος καθεστώτος και διενέργειας των εκπτώσεων 2 φορές το χρόνο ενώ το 12,0% προτείνει τη διεξαγωγή τους 4 φορές και το 4,0%, 3 φορές σε ετήσια βάση.