Σε μια απόφαση που θα αριθμεί περισσότερες από 200 σελίδες αναμένεται να καταγραφεί η άποψη της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το θέμα της συνταγματικότητας ή μη της εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία των μελών της Ολομέλειας, στις μέχρι τώρα κεκλεισμένων των θυρών διασκέψεις της, τάσσεται υπέρ της άποψης ότι πρόκειται για αντισυνταγματική εισφορά. Ωστόσο, η συγκεκριμένη άποψη δεν είναι ακόμη οριστική και αμετάκλητη, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διασκέψεις του δικαστηρίου για το θέμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου έχουν εστιάσει στην αντισυνταγματικότητα δυο συγκεκριμένων διατάξεων του νόμου 3986/11 και συγκεκριμένα στον τρόπο υπολογισμού της παρακράτησης της επίμαχης εισφοράς και της αιτιολογίας βάσει της οποίας επιβλήθηκε. Στο μικροσκόπιο της Ολομέλειας βρίσκονται και άλλες διατάξεις του επίμαχου νόμου, προκειμένου να ελεγχθεί τόσο η συνταγματικότητα όσο και η νομιμότητα τους.
Πάντως, μέχρι τώρα οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι η απόφαση περί αντισυνταγματικότητας δεν θα έχει αναδρομική ισχύ. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως δεν θα δημιουργηθεί μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό προκειμένου να επιστραφεί η εισφορά αλληλεγγύης που έχει ήδη αποδοθεί από τους συνταξιούχους.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο ένας αντιπρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου με την προσφυγή του διεκδικεί επιστροφή του ποσού των 22.000 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους.
Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου καλείται να αποφανθεί για την συνταγματικότητα και την αναδρομική επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης μόνο των συνταξιούχων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και των ενστόλων όλων των σωμάτων (Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού, Λιμενικού, Πυροσβεστικού Σώματος, κ.λπ.). Μιας εισφοράς που επιβλήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2011 και ίσχυσε αναδρομικά και για τα εισοδήματα του 2010.
Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όποια και αν είναι, δεν θα αποτελεί δεδικασμένο και δεν επηρεάζει τον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας στην περίπτωση που κληθούν να αποφανθούν για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, τους απασχολουμένους (εν ενεργεία και συνταξιούχους) του ιδιωτικού τομέα, κ.λπ.
Μάλιστα, αν τεθεί ζήτημα διαφωνίας, τότε θα κληθεί να λύσει το θέμα το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.