Σ. Μουζακίτης: Ελέγχει 85 περιπτώσεις απευθείας ανάθεσης

Πάνω από 85 περιπτώσεις απευθείας ανάθεσης με την επίκληση του κατεπείγοντος στο χώρο της υγείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τίθενται στο μικροσκόπιο του αναπληρωτή Οικονομικού Εισαγγελέα, Σπύρου Μουζακίτη.

Οι συγκεκριμένες συμβάσεις ανάθεσης πάγωσαν με απόφαση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ), βάσει εισαγγελικού παραγγέλματος, προκειμένου να ερευνηθεί το ενδεχόμενο της απόπειρας απάτης.

Με έγγραφο του ο εισαγγελέας Σπύρος Μουζακίτης ζητά από την αρχή αντίγραφα των απορριπτικών αποφάσεων αλλά και όλων όσων έχουν συνολικά εκδοθεί λόγω μη συνδρομής του στοιχείου του κατεπείγοντος ή του απρόβλεπτου γεγονότος.

Ο κ. Μουζακίτης ερευνά αν έχει τελεστεί το αδίκημα της απόπειρας απάτης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, αλλά και ποιες εταιρίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα έχουν σχέση μεταξύ τους ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει οργανωμένο κύκλωμα. Η έρευνα διατάχθηκε μετά από σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή" στο φύλλο του Σαββάτου 17 Νοεμβρίου.

Η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) έχει ως κύριο νομικό αντικείμενο τον έλεγχο των διαγωνισμών. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν περί τις 4.000 αναθέτουσες αρχές προμηθειών.

Ο πρόεδρος της ΕΑΑΔΗΣΥ, Βασίλειος Φλωρίδης απέστειλε σχετικό έγγραφο προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, στο οποίο αναφέρει: "Στην πληθώρα των περιπτώσεων, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να κωλυσιεργούν δραματικά οι ενιαίοι διαγωνισμοί, με υπαιτιότητα συχνά των ιδίων των κεντρικών φορέων".