Η υπόθεση βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο επί μία δεκαετία! Έως το τέλος του μηνός το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποστείλει καταλογιστικά σημειώματα σε δέκα εκπαιδευτές του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) για αμοιβές δύο εκατομμυρίων ευρώ που εισέπραξαν "αχρεωστήτως" πριν από 15 χρόνια. Όσος χρόνος δηλαδή χρειάστηκε για να εισπράξει το Δημόσιο τα χρήματά του από την υπόθεση, όπως αναφέρει η "Καθημερινή της Κυριακής".
Αφορά ποσά τα οποία στο σύνολό τους προσεγγίζουν για το "πακέτο" διαχείρισης επιμορφωτικών σεμιναρίων, τα έξι εκατομμύρια ευρώ. Η υπόθεση εμφανίζει μάλιστα ως εμπλεκόμενα πρόσωπα και δύο στελέχη του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η έρευνα που ξεκίνησε το 2004 με δύο πορίσματα ελέγχου για τα επιμορφωτικά σεμινάρια και τον τρόπο οργάνωσής τους κατά το διάστημα 1999-2000, τα οποία δείχνουν ότι:
-Είχε διαπιστωθεί καταβολή 2,225 εκατομμύρια ευρώ με μη έκνομες διαδικασίες, όπου εκπαιδευτές αμείβοντα με ποσά έως και 610 ευρώ/ώρα σε μία εποχή που η νόμιμη αποζημίωση ήταν 35,22 ευρώ/ώρα.
-Είχαν γίνει μη σύννομες αναθέσεις διδασκαλίας σε εκπαιδευτές που στερούνταν προσόντων. Μερικά από τα πρόσωπα πραγματοποιούσαν έως και 17 διαφορετικά μαθήματα σε έξι διαφορετικά ΙΕΚ, με ωράριο μέχρι 225 ώρες το μήνα πέραν του "κανονικού ωραρίου".
Χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει αποφασίσει να καταλογίσει ευθύνες για τα περαιτέρω σε όσους εκπαιδευτές διορίσθηκαν χωρίς να έχουν τα νόμιμα τυπικά προσόντα για να διδάξουν. Για παράδειγμα υπήρχε υπάλληλος του Ελεγκτικού, ο οποίος δίδασκε 17 γνωστικά αντικείμενα όπως εικαστικές τέχνες, αεροπορικό μάνατζμεντ, ηλεκτρονική επεξεργασία σχεδίου, νοσηλευτική τραυματιολογία, ενώ ήταν πτυχιούχος Νομικής! Η συγκεκριμένη υπάλληλος, κατάφερε εκτός από την πρωινή της απασχόληση, να αποζημιωθεί για 225 ώρες πρόσθετης απασχόλησης σε ένα μήνα. Οι ελεγκτές μάλιστα επισημαίνουν ότι για να κατορθώσει να διδάξει όλες αυτές τις ώρες "θα έπρεπε να βρίσκεται στην υπηρεσία 48 ώρες το 24ωρο".