Επισήμως στη λίστα των τρομοκρατών στις ΗΠΑ Χ. Ξηρός και Μαζιώτης

Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν επισήμως τρομοκράτες τον Χριστόδουλο Ξηρό και τον Νίκο Μαζιώτη, βάσει του αμερικανικού εκτελεστικού διατάγματος 13224, σε μία κίνηση που έρχεται μία μέρα μετά την έντονη αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών στο ενδεχόμενο αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού και έκτισης της υπόλοιπης ποινής του υπό κατ' οίκον περιορισμό.

Το Εκτελεστικό Διάταγμα 13224 αφορά σε τρομοκράτες και πρόσωπα που παρέχουν υποστήριξη σε τρομοκράτες ή σε πράξεις τρομοκρατίας, και ως αποτέλεσμα αυτού “όλη η περιουσία που υπόκειται στην αμερικανική νομοθεσία και στην οποία έχουν οποιοδήποτε συμφέρον οι Ξηρός και Μαζιώτης μπλοκάρεται και οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να διαθέτουν υπό αμερικανική δικαιοδοσία παγώνουν”, ενώ “απαγορεύεται γενικώς η εμπλοκή σε οποιαδήποτε συναλλαγή με τους Ξηρό και Μαζιώτη, ή προς όφελός τους”.

Σκιαγραφώντας το προφίλ του Χριστόδουλου Ξηρού, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε σχετική ανακοίνωσή του σημειώνει πως ήταν “ένας από τους επικεφαλής εκτελεστές της 17 Νοέμβρη”, ενώ αναφέρεται και στην απόδρασή του τον Ιανουάριο του 2014 και τη σύλληψή του ένα χρόνο μετά, καθώς και στις φερόμενες διασυνδέσεις του με τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, μία οργάνωση που έχει υπαχθεί στο Εκτελεστικό Διάταγμα 13224 από το 2011.

Για τον Νίκο Μαζιώτη σημειώνεται ότι είναι ο ηγέτης του Επαναστατικού Αγώνα, μία οργάνωση που έχει υπαχθεί στο Εκτελεστικό Διάταγμα από τον Μάιο του 2009 και η οποία είναι πιο γνωστή για την επίθεση με ρουκέτα κατά της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα το 2007.

“Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχώρησε σε αυτήν την ενέργεια σε συνεννόηση με τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών. Θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε τέτοιες δράσεις κατά τρομοκρατών και τρομοκρατικών ομάδων στην Ελλάδα και αλλού”, καταλήγει η ανακοίνωση.