ΑΝΑΜΟΝΗ Το προφίλ του ψηφοφόρου της Χρυσής Αυγής

Ανεξάρτητα με το αν η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα παραπέμπει ή όχι στην "ανάπηρη" Δημοκρατία της Βαϊμάρης, τα πράγματα δείχνουν να έχουν ξεφύγει επικίνδυνα.

Ανεργία, φτώχεια, απελπισία, φόβος, απογοήτευση έχουν φωλιάσει για τα καλά στις καρδιές των Ελλήνων, ανεξαρτήτως ηλικίας. Το υπάρχον πολιτικό σύστημα δείχνει αδύναμο να δώσει λύσεις και οι πολίτες στρέφονται σε ακραίους πολιτικούς χώρους, προκειμένου να καλύψουν αυτό το κενό.

Όπως επισημαίνει στο news.gr η πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κοινωνιολόγων (ΣΕΚ) και σύμβουλος ψυχικής υγείας κ. Λία Τσαπατσάρη, «όταν διανύουμε μια περίοδο στην ιστορία μιας χώρας, ανομίας, διαφθοράς, με όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία κάνουν έναν άνθρωπο να νιώθει ασφαλής να έχουν καταλυθεί, ζώντας σε μια Δημοκρατία υπό αίρεση, εκεί πάντα υπάρχει χώρος για τη δράση ακραίων ομάδων οι οποίες ανήκουν κατά κύριο λόγο στην άκρα Δεξιά».

Οι ομάδες αυτές βγαίνουν επιθετικά προκειμένου να διεκδικήσουν το δίκιο του κόσμου και καταφέρνουν να βρουν μεγάλη απήχηση στην κοινωνία. Δίχως καμία ουσιώδη πολιτική ατζέντα και επενδύοντας ουσιαστικά στην απογοήτευση και την απελπισία.

Οι άνθρωποι που στρέφονται στη Χρυσή Αυγή, δεν αποτελούν ακραία στοιχεία αλλά ανθρώπους της διπλανής πόρτας. Πρόκειται για τους λεγόμενους «νοικοκυραίους», οι οποίοι όντας απογοητευμένοι από τη σημερινή οικονομική και κοινωνική κατάσταση αλλά και από το πολιτικό σύστημα στρέφονται προς την Άκρα Δεξιά ως λύση απελπισίας.

Έρευνα του πανεπιστήμιου Μακεδονίας, η οποία επιχείρησε να σκιαγραφήσει το προφίλ του μέσου ψηφοφόρου της Χρυσής Αυγής, κατέληξε σε σημαντικά συμπεράσματα. Η Χρυσή Αυγή παρουσιάζει μεγαλύτερη απήχηση στον ανδρικό πληθυσμό, σε νεανικές ηλικίες 35-44, στους αποφοίτους Λυκείου και Τεχνικής εκπαίδευσης, στους ανέργους και τους εμπόρους.

«Είναι πολίτες απογοητευμένοι απελπισμένοι και κακής ψυχικής κατάστασης» επισημαίνει στο news.gr, η κ. Τσαπατσάρη και συμπληρώνει, «όταν ο άνθρωπος είναι φτωχός, άνεργος, απελπισμένος, όταν δεν μπορεί να φροντίσει τον εαυτό του, ανάλογα με την ψυχοσύνθεσή του, τις καταβολές και τις γνώσεις του θα στραφεί σε κάποιους χώρους. Είναι και θέμα συνθηκών, κανείς δεν φανταζόταν ότι θα βιώσει αυτή την κρίση και ομάδες εξτρεμιστικές βρίσκονται στο κοινοβούλιο».

Σημαντικό ρόλο για την άνοδο των ποσοστών της Χρυσής Αυγής, έπαιξε σύμφωνα με την ίδια έρευνα και η γενικότερη τοποθέτηση των ελλήνων απέναντι στους μετανάστες. Το μεταναστευτικό αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντικό στον αξιακό κώδικά των Ελλήνων. Η πλειονότητά τους θεωρεί ότι η παρουσία των μεταναστών βλάπτει την οικονομία και υποσκάπτει την πολιτισμική ζωή και ταυτότητα της χώρας.