Απόφαση βόμβα του Πρωτοδικείου Αθηνών διατάσσει την επαναπρόσληψη των εργαζομένων της ΕΡΤ στον διάδοχο φορέα, που σχηματίστηκε μετά το "λουκέτο" που μπήκε στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα.
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με πρόεδρο των πρωτοδίκη Χριστόφορο Λινό εξέδοσε μια απόφαση η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία το περασμένο έτος έκρινε ότι οι απολύσεις στην ΕΡΤ δεν υπάγονται στο νόμο για τις ομαδικές απολύσεις (για την οποία αναφέρει πως δεν είναι δεσμευτική για τα πολιτικά δικαστηρια) .
Το δικαστηριο θεωρεί παράνομες τις ομαδικές απολύσεις των 2.915 εργαζομένων που έγιναν τον Ιούνιο του 2013 και κρίνει πως υποχρεούται ο διάδοχος φορέας στην άμεση επαναπασχόλησή τους με την απειλή χρηματικής ποινής 100 ευρώ για κάθε ημέρα παράβασης και για κάθε εργαζόμενο.
Στο Πρωτοδικείο προσέφυγαν 198 εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, υποστηρίζοντας ότι οι απολύσεις είναι παράνομες ως αντίθετες στην Ευρωπαϊκή (Οδηγίες 75/129/ΕΟΚ, 92/56/ΕΟΚ και 98/59/ΕΚ) και την Ελληνική νομοθεσία (νόμος 1387/1983) για τις ομαδικές απολύσεις.
Με την υπ΄ αριθμ. 820/2015 απόφασή του το Πρωτοδικείο κρινει ότι εμπίπτουν στην νομοθεσία περί ομαδικών απολύσεων και επομένως έπρεπε να έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις του νόμου 1387/1983. Δηλαδή ο εργοδότης «οφείλει, πριν προχωρήσει σε αυτές, να προσέλθει σε διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, προς το σκοπό αποφυγής ή μείωσης των σχεδιαζόμενων απολύσεων, παρέχοντας σε αυτούς κάθε χρήσιμη πληροφορία, αλλά και ανακοινώνοντάς τους, τους λόγους του σχεδίου απολύσεων, τον αριθμό και τις κατηγορίες των υπό απόλυση εργαζομένων και των απασχολούμενων εργαζομένων, το χρονικό διάστημα στο οποίο πρόκειται να γίνουν απολύσεις, καθώς και τα κριτήρια επιλογής των εργαζομένων που πρόκειται να απολυθούν».
Σύμφωνα με την απόφαση η ΕΡΤ «συνιστούσε πέραν πάσης αμφιβολίας επιχείρηση υπαγόμενη στη νομοθεσία περί ομαδικών απολύσεων, αφού παρείχε μεν δημόσια ραδιοτηλεοπτική υπηρεσία, πλην όμως δεν αποτελούσε οργανισμό δημοσίου δικαίου». Δηλαδή, η ΕΡΤ «δεν συνδεόταν με την άσκηση δημόσιας εξουσίας, ως τέτοιας προφανώς νοουμένης της αρμοδιότητας εκείνης να θεσπίζει μονομερώς κανόνες δικαίου», έτσι ώστε να εξαιρείται από την νομοθεσία περί ομαδικών απολύσεων. Η ΕΡΤ «διέθετε και κερδοσκοπικό χαρακτήρα, δοθέντος ότι είχε τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεται τις παραγόμενες από την ίδια ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές της και να αναπτύσσει επιχειρηματικές δραστηριότητες μέσω των θυγατρικών της, ενώ εισέπραττε έσοδα από διαφημίσεις και από κάθε άλλη πηγή και επομένως δρούσε σύμφωνα με τους κανόνες της ελεύθερης οικονομίας, όπως άλλωστε έχει γίνει δεκτό και με την 12/2013 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου». Επικαλέστηκε μάλιστα το Πρωτοδικείο για ενίσχυση της κρίσης του και σχετική απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το δικαστηριο κηρύσσει την απόφαση προσωρινά εκτελεστή ως προς τους 198 απολυμένους της συγκεκριμένης απόφασης. Δηλαδή σε περίπτωση μη άμεσης επαναπασχόλησής τους, υποχρεούται ο διάδοχος φορέας να πληρώνει για κάθε έναν από αυτούς 100 ευρώ για κάθε ημέρα άρνησης επαναπασχόλησής τους.
Δικηγόροι των εργαζομένων ηταν η Λέκτορας της Νομικής Σχολής Αθηνών Φωτεινή Δερμιτζάκη και ο Δημήτριος Βασιλείου.