Μια από τις πλέον πολυσυζητημένες υποθέσεις, αυτή των επισφαλών δανείων της Proton Bank ύψους περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ, με πρωταγωνιστή τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, μπαίνει σήμερα στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης.
Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έχουν κληθεί να λογοδοτήσουν συνολικά 43 άτομα μεταξύ των οποίων υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας, αλλά και εταιρειών που ανήκαν στον άλλοτε κραταιό όμιλο Λαυρεντιάδη. Μεταξύ εκείνων που αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες είναι οι Τρύφων Κολίντζας, Δημήτρης Αραμαντής, Αντώνης Αθανάσογλου, Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου αλλά και ο φυγόδικος επιχειρηματίας και στενός συνεργάτης του Λαυρεντιάδη, Πέτρος Κυριακίδης.
Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης αλλά και οι συγκατηγορούμενοι του αντιμετωπίζουν , κατά περίπτωση, τα αδικήματα της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης και ένταξης σε αυτή, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, απάτης και απιστίας.
Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, στο εδώλιο δεν θα καθίσουν όλοι οι κατηγορούμενοι αφού το δρόμο που επέλεξε ο Πέτρος Κυριακίδης, ο οποίος φυγοδικεί, ακολούθησαν ο γιος του Γιώργος, η δικηγόρος Ελένη Σκούρα αλλά και ο σύζυγός της Περικλής Λίβας.
Η δίκη αναμένεται πολύμηνη καθώς έχουν κληθεί για να καταθέσουν ως μάρτυρες κατηγορητηρίου 53 άτομα ενώ οι μάρτυρες υπεράσπισης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τους 100.
Το κατηγορητήριο
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης ως πρόεδρος του Δ.Σ. της Proton Bank, φέρεται να έδινε δάνεια τα οποία κατέληγαν σε εταιρείες αμέσου ή εμμέσου ενδιαφέροντος του.
Στη δικογραφία αναφέρεται πως οι κατηγορούμενοι έδρασαν με κοινό δόλο στα πλαίσια οργανωμένης και με κατανεμημένους ρόλους ,ομάδας .
Από τα στοιχεία της έρευνας του Εισαγγελέα Ι. Δραγάτση και της ανακρίτριας Ι. Χατζάκη που παρέλαβε τον φάκελο μετά την άσκηση ποινικών διώξεων, φαίνεται να προκύπτει ότι ο Λ. Λαυρεντιάδης και συνεργάτες του, σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργούσαν εταιρίες αποκλειστικά και μόνο για να δεχθούν τα χρήματα των δανείων από την Proton Bank.
Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο τα μέλη της Διοίκησης της τράπεζας και των αρμόδιων υπηρεσιών της, φέρονται με σκοπιμότητα να αγνόησαν τους πιστωτικούς κινδύνους που αναλάμβανε η τράπεζα εγκρίνοντας χωρίς εξασφαλίσεις και εγγυήσεις τα επίμαχα δάνεια. Στα πορίσματα που περιλαμβάνονται στην ογκώδη δικογραφία για την υπόθεση, καταγράφονται με λεπτομέρειες οι διαδρομές που ακολουθούσαν τα χρήματα κάποιων δανείων ,από εταιρία σε εταιρία ώστε να μην εντοπιστούν τα ίχνη τους από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές .
Τι λέει ο Λαυρεντιάδης
Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, πάντως, φέρεται να αμφισβητεί τα ποσά των αποκαλούμενων επισφαλών δανείων επισημαίνοντας ότι κάποια από αυτά εκταμιεύτηκαν ενώ ο ίδιος δεν ήταν καν μέτοχος. "Όπως ισχυρίζεται μέρος των δανείων για τα οποία καλείται να δώσει εξηγήσεις έχουν μεταφερθεί στην "καλή Proton Bank" και εξυπηρετούνται ενώ επισημαίνει πως έχει επιστρέψει χρήματα στην τράπεζα και πρόθεση του είναι να επιστρέψει και άλλα.
Ο επιχειρηματίας, αποφυλακίστηκε τον Ιούνιο του 2014, λόγω παρέλευσης του 18μήνου προσωρινής κράτησής του, με αυστηρούς περιοριστικούς όρους. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης υποχρεώθηκε να παραδώσει το διαβατήριο και την ταυτότητα του, του απαγορεύτηκε η μετακίνηση ακόμη και εκτός του νομού Αττικής ενώ στους περιοριστικούς όρους προβλέπεται ρητά ότι μπορεί να διανυκτερεύσει μόνο στο σπίτι του.
Η απόπειρα ανθρωποκτονία και η αναβολή
Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης είναι κατηγορούμενος και για την υπόθεση της ηθικής αυτουργίας στην απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του επιχειρηματία Αθηναγόρα Ανδριαδάκη, στις 15 Ιουνίου 2012. Η συγκεκριμένη υπόθεση αναβλήθηκε αορίστως - ενώ ήταν σε εξέλιξη η ακροαματική διαδικασία- λόγω προβλήματος υγείας ενός εκ των συγκατηγορουμένων του επιχειρηματία.