Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών την Τετάρτη, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Έπειτα από τη 48ωρη πανελλαδική απεργία Δευτέρας και Τρίτης, οι φαρμακοποιοί ανοίγουν τα φαρμακεία τους, ωστόσο θα συνεχίσουν να μην εκτελούν συνταγές με πίστωση.
Σε ναυάγιο κατέληξε η συνάντηση της Τρίτης με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Λευτέρη Παπαγεωργόπουλο μετά από συγκέντρωση που πραγματοποίησαν έξω από το υπουργείο Υγείας στη λεωφόρο Κηφισίας.
Οι φαρμακοποιοί αναφέρουν ότι η διαβεβαίωση που έλαβαν από την ηγεσία του οργανισμού για εξόφληση, έως τα μέσα Δεκεμβρίου, των οφειλών για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, δε δίνει λύση στα μακροχρόνια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τα υπέρογκα χρέη των ταμείων. Επιπλέον, οι φαρμακοποιοί θεωρούν ως ισχυρό "χτύπημα" για τον κλάδο τους την πρόσφατη επιβολή της αναδρομικής έκπτωσης του 5% στα φάρμακα που πωλούν.
"Πέντε είναι τα θέματά μας με δυό λόγια: Πρώτον, η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, δεύτερον, η άμεση πληρωμή των οφειλομένων, το τρίτο είναι η τακτική πληρωμή όλων των οφειλών, το τέταρτο ο συμψηφισμός, και το πέμπτο η απαράδεκτη ρύθμιση για την αναδρομικότητα", δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Θεόδωρος Αμπατζόγλου. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος, από την πλευρά του, δήλωσε: "Δεν μπορούμε να είμαστε πίσω από υποσχέσεις οι οποίες θα υλοποιηθούν όταν θα υπάρχουν χρήματα".
Την ίδια ώρα, οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης καταγγέλουν ελλείψεις σε φάρμακα που τείνουν να γίνουν τραγικές ακόμα και για σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος, αποδίδοντάς τις σε έλλειψη ρευστότητας σε σημείο να αναζητούν, όπως λένε, φάρμακα σε άλλες πόλεις ακόμη και μέσω facebook για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους. "Αν το επόμενο διάστημα δεν αλλάξει κάτι με αυτά που έχουν ψηφιστεί, κανένας καρκινοπαθής δεν θα μπορεί να βρει τα φάρμακά του από τα ιδιωτικά φαρμακεία", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης.
Παράλληλα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών συνεχίζει το "αντάρτικο" στην εφαρμογή της συνταγογράφησης, με αναγραφή μόνο της δραστικής ουσίας, καλώντας τα μέλη του να γράφουν τις συνταγές και την εμπορική ονομασία του φαρμάκου, με τη σημείωση ότι δεν φέρουν ευθύνη για την όποια τροποποίηση της συνταγής.