Ράγισε το «τείχος της σιωπής» στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων. Και τα ένοχα μυστικά που έρχονται στο φως προκαλούν ραγδαίες εξελίξεις.
Από το βράδυ της Παρασκευής ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, μόλις παρέλαβε στα χέρια του το πόρισμα της ΕΔΕ, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ, ζήτησε την παραίτηση-απομάκρυνση του διευθυντή της σχολής, Κωνσταντίνου Μάντζαρη. Ο τελευταίος, όπως προέκυψε από την ΕΔΕ, αν και έγινε αποδέκτης επανειλημμένα καταγγελιών ακόμη και από μέλη του προσωπικού για ενδοσχολική βία, τις αγνοούσε χωρίς να παίρνει κανένα μέτρο. Τις μόνες φορές που το έκανε και επέβαλε κυρώσεις ήταν στις περιπτώσεις εκείνες που προκλήθηκαν φθορές στις υποδομές της σχολής.
Αύριο το πρωί, στις 10.30, συγκαλείται εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού, προκειμένου να πάρει απόφαση ώστε να διαβιβαστεί το πόρισμα στον εισαγγελέα, για να υπάρξει καταλογισμός ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών όλων των εμπλεκόμενων. Παρά τα όσα έφερε στο φως η ΕΔΕ-πόρισμα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να βοηθούν τις Αρχές ώστε να ριχθεί φως στη μυστηριώδη εξαφάνιση του 20χρονου Βαγγέλη Γιακουμάκη. «Από το πόρισμα προέκυψαν στοιχεία bullying, όμως αυτά δεν εξειδικεύονται στον Βαγγέλη», έλεγαν υπεύθυνες πηγές στο «Εθνος της Κυριακής».
Το πολυσέλιδο πόρισμα της ΕΔΕ, που διενήργησαν τρία στελέχη του ΔΗΜΗΤΡΑ, με επικεφαλής τον νομικό σύμβουλο του Οργανισμού, Ανδρέα Αθανασόπουλο, βασίζεται σε μαρτυρίες πάνω από 30 ατόμων, σπουδαστών, υπαλλήλων, καθηγητών, φυλάκων, μαγείρων. «Ναι, δεχόταν πιέσεις και μέσα από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων», περιορίστηκε να μας πει ο κ. Αθανασόπουλος, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τι είδους πιέσεις ήταν αυτές. Το πόρισμα επιβεβαιώνει και το περιστατικό με την τηλεφωνική επικοινωνία του πρώην βουλευτή Χανίων, Χρήστου Μαρκογιαννάκη, με τη διεύθυνση της Σχολής, αυτό ωστόσο έγινε πριν από δύο χρόνια και για περιστατικό άσχετο με την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Ο πρώην βουλευτής παρενέβη για την επιβολή τριήμερης αποβολής σε έναν μαθητή, που μαζί με άλλους σπουδαστές είχαν μουντζουρώσει τους τοίχους της σχολής.
Την ίδια στιγμή, οι έρευνες της αστυνομίας είναι στο σημείο μηδέν και μέχρι το βράδυ της Παρασκευής δεν υπήρχε κανένα νεότερο έναν μήνα μετά τη μυστηριώδη εξαφάνιση του 20χρονου σπουδαστή από την Κρήτη.
«Εκτιμούμε ότι το παιδί εξαφανίστηκε και ήταν δική του απόφαση, εξαιτίας της πίεσης που δεχόταν από τη σχολή με τα πειράγματα των σπουδαστών, αλλά και από την οικογένειά του, πιθανόν και για τους χαμηλούς βαθμούς που πήρε, μία μέρα πριν χαθούν τα ίχνη του», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» αξιωματικός που γνωρίζει καλά την υπόθεση.
Για την αστυνομία, οι νέες, συμπληρωματικές καταθέσεις που πήρε τις προηγούμενες μέρες από σπουδαστές είναι περισσότερο διαφωτιστικές. Μία από αυτές αναφέρεται στην «καζούρα της βροχής», που έγινε στον Βαγγέλη, κατά την οποία το... θύμα δέχεται σφαλιάρες στο σβέρκο, αλλά διευκρινιζόταν ότι αυτό ήταν στο πλαίσιο πειραγμάτων και αστεϊσμών και δεν συνιστά bullying.
Η παρέα των Κρητικών σπουδαστών που φέρονται να είχαν επιθετική συμπεριφορά εναντίον του Βαγγέλη Γιακουμάκη, έσπασαν τη σιωπή τους και σε δηλώσεις τους ανέφεραν ότι δεν του έκαναν καψόνια, αλλά τον πείραζαν, όπως παίζουν τα παιδιά αυτής της ηλικίας.
Οι συνεχείς και μακρές σε διάρκεια τηλεφωνικές συνομιλίες του 20χρονου σπουδαστή Βαγγέλη Γιακουμάκη με την οικογένειά του, και ειδικά με τη μητέρα του, ακόμη και μία μέρα πριν από την εξαφάνισή του, όπως προέκυψε και από την άρση των τηλεφωνικών κλήσεων, οδηγούν τις Αρχές στην εκτίμηση ότι ίσως δεχόταν πιέσεις και από την οικογένειά του.