Εφοπλιστής Παναγόπουλος: Οι απαγωγείς μου φέρθηκαν άψογα

Λεπτό προς λεπτό περιέγραψε τα όσα έζησε τις ημέρες της ομηρίας του ο εφοπλιστής Περικλής Παναγόπουλος καταθέτοντας ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όπου εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση του λεγόμενου "νέου συνδικάτου του εγκλήματος" με πρωταγωνιστές τους Παναγιώτη Βλαστό και Γιάννη Σκαφτούρο.

Ο Περικλής Παναγόπουλος στην κατάθεση του επανέλαβε με κάθε λεπτομέρεια  πως κατάφεραν, στις 12 Ιανουαρίου του 2009, να το απαγάγουν όταν έσπασαν με μια βαριοπούλα το τζάμι του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε καθώς και πως ο ίδιος βίωσε τις δραματικές ημέρες της ομηρίας του.

"Όπως είπε όμως και στην πρωτόδικο δικαστήριο οι κατηγορούμενοι του "φέρθηκαν άψογα". "Μου έδιναν ανελλιπώς τα φάρμακά μου χωρίς τα οποία θα είχε κινδυνέψει η ζωή μου" υπογράμμισε ο μάρτυρας και συμπλήρωσε: "Οι απαγωγείς ήταν ευγενικοί μαζί μου. Με πρόσεξαν και προσπάθησαν να βρουν τα εξειδικευμένα φάρμακα που έπρεπε να παίρνω, παρά τον κίνδυνο να εντοπιστούν. Εύχομαι τα χρήματα αυτά να τους κάνουν καλύτερους ανθρώπους. Η σύζυγός μου έδωσε έναν τιτάνιο αγώνα για να μαζευτούν τα λύτρα αμέσως".

Μάλιστα, ο κατηγορούμενος Χαράλαμπος Μουστάκας σηκώθηκε από το εδώλιο και απευθυνόμενος στον εφοπλιστή δήλωσε μετανιωμένος λέγοντας: "Σας ζητώ συγγνώμη, λυπάμαι πολύ για το κακό που σας προξένησα. Αισθάνομαι πολύ άσχημα γι' αυτό" για να ακούσει τον Περικλή  Παναγόπουλο να του απαντά: "Εύχομαι να τελειώσει γρήγορα η περιπέτειά σου και να βρεις το δρόμο σου. 'Έχεις την ηλικία του εγγονού μου...Σε συγχωρώ... Σου εύχομαι καλή τύχη".

Αλλά και η σύζυγος του εφοπλιστή Κατερίνα Παναγοπούλου η οποία έπαιξε κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς είπε στους δικαστές πως "πολλές φορές όταν ο σύζυγός μου θυμάται εκείνες τις δύσκολες στιγμές και τις συζητάμε, μου λέει με πόσο σεβασμό και καλοσύνη του συμπεριφέρθηκαν στο κρησφύγετο".

Η μάρτυρας μίλησε για τις ώρες αγωνίας που έζησε φοβούμενη ότι δεν θα ξαναδεί το σύζυγό της ζωντανό.

"Η ψυχραιμία του συζύγου μου βοήθησε κι εμένα ώστε να πάνε όλα καλά και να συγκεντρωθούν τα λύτρα. Για εμάς ήταν μία περιπέτεια ζωής, δοξάζω το Θεό που ο σύζυγός μου είναι ζωντανός και γύρισε κοντά μας. Ελπίζω μετά από όλα αυτά, οι κατηγορούμενοι να σταματήσουν τις παράνομες πράξεις τους" είπε η Κατερίνα Παναγοπούλου.

Άφαντα τα λύτρα των 30 εκατ. ευρώ

Η κατάθεση του εφοπλιστή Παναγόπουλου έρχεται λίγες μόνο εβδομάδες μετά την αποκάλυψη του κυκλώματος που δρούσε με έδρα τις φυλακές και κεντρικά πρόσωπα τους ίδιους κατηγορούμενους.

Μάλιστα, τα 30 εκατομμύρια ευρώ που εισέπραξαν ως λύτρα οι απαγωγείς και δεν βρέθηκαν ποτέ, σύμφωνα με τα στοιχεία της νέας υπόθεσης, φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο των έκνομων δραστηριοτήτων της συμμορίας.

Σύμφωνα με την κατάθεση της εξαδέλφης του Παναγιώτη Βλαστού "τα χρήματα της απαγωγής τα φυλάει ένας γέρος εφοπλιστής στη Θεσσαλονίκη και από εκεί ξέρω ότι ορισμένα τα κατέβασε ο Σκαφτούρος γιατί εκτός ότι μου τα έδωσε ο ίδιος, μου το είχε πει και ο Βλαστός ότι αυτός θα τα φέρει".

Μάλιστα, η "Λίτσα" ισχυρίστηκε ότι "Τα 1.250.000 από τα "μαύρα" ο Βλαστός θα τα έδινε για να αγοράσει ένα πλοίο και αλλά τόσα θα έδινε ο Σκαφτούρος και θα παίρνανε κέρδος 35.000 ή 70.000 ευρώ ο καθένας το μήνα"

Μέρος των χρημάτων, η Ευαγγελία Βλαστού τα έθαψε, όπως κατέθεσε, μέσα σε βαζάκια μαρμελάδας κάτω από τσιμέντο και πλακάκια, στο σαλόνι του σπιτιού της.

Στο δικαστήριο, το οποίο συνεδριάζει στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, καλούνται να λογοδοτήσουν συνολικά 18 άτομα τα οποία πρωτόδικα έχουν καταδικαστεί  για την υπόθεση του συνδικάτου του εγκλήματος και την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.