Στο στόχαστρο των συνηγόρων των αθωωθέντων για την υπόθεση με τις μετοχές - φούσκες βρέθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναίρεσης της υπόθεσης στον Άρειο Πάγο.
Αφορμή στάθηκε το σχόλιο του κ. Παπούλια ότι είναι «αποκρουστική» η απόφαση για την αθώωση των κατηγορουμέων.
Όπως είπαν οι δικηγόροι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν δικαιούται να χαρακτηρίζει αποκρουστική μια απόφαση.
" Δεν ήταν απλά ένα ολίσθημα κατά την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αλλά τέτοια παρέμβαση πολιτικού παράγοντα δημιουργεί ζήτημα παράβασης των αρχών της δίκαιης δίκης και παραβιάζει το τεκμήριο της αθωώτητας και της αμεροληψίας του δικαστηρίου είπαν και επικαλέστηκαν σχετική "επίπληξη" της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.
Ο πρόεδρος του Ποινικού Τμήματος Γεώργιος Γεωργέλλης παρενέβη , λέγοντας ότι οι λόγοι αναίρεσης αφορούν έλλειψη αιτιολογίας και δεν αφορούν τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και προσέθεσε : «Το δικαστήριο δεν επηρεάζεται από αυτά».
Το ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου καλείται τώρα να κρίνει αν θα καθίσουν και πάλι στο εδώλιο οι 36 εμπλεκόμενοι στην υπόθεση με τις μετοχές - φούσκες του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι οποίοι αθωώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2013.
Σήμερα συζητήθηκε στον Άρειο Πάγο η αναίρεση που είχε ασκήσει κατά της αθωωτικής απόφασης του Τριμελους Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης.
Στην αίτηση αναίρεσης ο εισαγελέας ανέφερε πως θεωρεί ότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν είχε ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση που ο Αρειος Πάγος κάνει δεκτή την εισαγγελική αίτηση, η υπόθεση θα ξαναεκδικαστεί από μηδενική βάση στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.
Υπενθυμίζεται ότι με την επίμαχη απόφαση είχαν αθωωθεί 42 πρόσωπα, ( κάποιοι έχουν αποβιώσει) επιχειρηματίες ,επενδυτές, χρηματιστές, ακόμα και εφοπλιστές, που φέρονταν να συνήργησαν στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου με τις μετοχές-φούσκες του 1999, για τα κακουργήματα της απάτης και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.