Οι νέες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, οι οποίες έχουν κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, προκαλούν θύελλα αντιδράσεων, αφού περιλαμβάνουν σύμφωνα με τους επικριτές τους και τη μεγαλύτερη μερίδα του νομικού κόσμου της χώρας, ευεργετικές διατάξεις υπέρ τραπεζών για τους πλειστηριασμούς γενικότερα των περιουσιακών στοιχείων και ειδικότερα των ακινήτων των πολιτών.
Σύμφωνα με τη "Δημοκρατία" η πρώτη διάταξη που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις αφορά την πρόβλεψη να πλειστηριάζονται τα ακίνητα σε τιμές πρώτης προσφοράς με βάση τις εμπορικές και όχι τις αντικειμενικές αξίες τους. Αυτό σημαίνει πως στους πλειστηριασμούς ακινήτων που έχουν κατασχεθεί λόγω χρεών από δάνεια, οι τιμές θα ορίζονται με βάση τις χαμηλές -λόγω κρίσης- εμπορικές αξίες.
Οι τιμές αυτές, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, θα μπορούν να μειωθούν ακόμη περισσότερο, σημειώνει η "Δημοκρατία", σε περίπτωση που οι πρώτοι πλειστηριασμοί θα αποβαίνουν άκαρποι.
Προβληματισμό δημιουργεί και η πρόβλεψη πως οι τράπεζες θα ικανοποιούνται πρώτες από το 65% του προϊόντος του πλειστηριασμού, ενώ έως τώρα, πρώτο ικανοποιείτο το Δημόσιο. Το γεγονός πως το Δημόσιο θα χάνει χρήματα έναντι των τραπεζών, επισημαίνεται άλλωστε και στη σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η οποία συνοδεύει το κατατεθέν νομοσχέδιο.
Κι όλα αυτά, την ίδια στιγμή που οι διαδικασίες για τους πλειστηριασμούς επισπεύδονται δραματικά, καθώς η ημερομηνία του πλειστηριασμού θα προσδιορίζεται σε διάστημα μόλις οκτώ μηνών από την ημέρα κατάσχεσης, ενώ απλοποιείται και το σύστημα υποβολής προσφορών. Παράλληλα το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί την καθιέρωση του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού.
Έριδες προκαλεί επίσης η διάταξη που προβλέπει ότι δεν θα εξετάζονται πια μάρτυρες στις πολιτικές δίκες, παρά μονο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο αν ο δικαστής το κρίνει απαραίτητο.