Ρεπορτάζ: Γιώργος Λαμπίρης
Ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής, στενός συνεργάτης της Κατερίνας Περιστέρη, μίλησε για τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες στον τύμβο Καστά στην επιστημονική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού. Όπως είπε, κομμάτια του περιβόλου του τύμβου Καστά βρέθηκαν στον πυθμένα του ποταμιού, ενώ άλλα βρέθηκαν σε ακτίνα περίπου 5 χιλιομέτρων, τα οποία συγκέντρωσαν οι Άγγλοι με τις φορτηγίδες τους.
“Περιμένουμε μήπως πέσει η στάθμη του Στρυμόνα για να βρούμε κομμάτια του περιβόλου”
“Περιμένουμε μήπως πέσει κάποια στιγμή η στάθμη του Στρυμόνα με την ελπίδα ότι θα πάρουμε κάποια ακόμα από τα κομμάτια του περιβόλου του τύμβου, τα οποία βρίσκονται εκεί. Κάτι τέτοιο όπως φαίνεται δεν θα συμβεί ποτέ”. Συνέχισε την περιγραφή του λέγοντας ότι τα συγκεκριμένα κομμάτια την πρώτη ημέρα των ερευνών ήταν 53, τη δεύτερη όμως αυτά τα κομμάτια έγιναν 58, καθώς επέστρεψαν οι κάτοικοι κάποια από αυτά που είχαν στο σπίτι τους.
“Από τα χίλια κομμάτια του περιβόλου που είχαν συγκεντρωθεί από τους Άγγλους έχουμε αυτή τη στιγμή τα μισά. Υπάρχει περίπτωση πολλά κομμάτια να υπάρχουν ακόμα στο θεμέλιο του φράγματος της Κερκίνης. Μπορεί να γίνει μία εξαιρετική αποκατάσταση του περιβόλου στα επόμενα χρόνια”.
“Από τα τεμάχια του λέοντος μπορούμε να δημιουργήσουμε κομμάτια του τύμβου”
Σε ό,τι αφορά την κατασκευή του λέοντα της Αμφίπολης είπε: “Έχουμε την ταύτιση των βασικών διαστάσεων των μαρμάρινων μελών του τύμβου Καστά, με τα τεμάχια του λέοντος. Αν τα χωρίσουμε μπορούμε να διαμορφώσουμε από τα κομμάτια του λιονταριού, μπορούμε να δημιουργήσουμε κομμάτια του τύμβου”.
“Η μελέτη του τάφου αποτελεί ακόμα αντικείμενο έρευνας και ο τάφος αποτελεί μόνο ένα μέρος του τύμβου. Υπάρχουν ζητήματα, τα οποία μπορούν να συζητούνται αρκετό καιρό. Υπάρχουν διάφορα στοιχεία και ασάφειες που θα διευκρινιστούν στο μέλλον. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση της αποτύπωσης και τεκμηρίωσης του μνημείου, η οποία αναμένεται να μας δώσει πολύ ακριβή αποτελέσματα”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο αρχιτέκτονας.
Αναφορικά με τον τύμβο, είπε ότι σε επίπεδο οικοδομικών φάσεων συνταυτίζονται και έχουν όμοια ιστορία.