ΕΟΦ: Δε δημιουργεί πρόβλημα η έλλειψη φαρμάκων στην αγορά

Για ελλείψεις 30 φαρμακευτικών προϊόντων, τα οποία δεν προκαλούν θεραπευτικό κενό, αφού άλλα διαθέσιμα φάρμακα αντικαθιστούν αυτά που λείπουν, μίλησε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Γιάννης Τούντας.

Τα παραπάνω στοιχεία έγιναν γνωστά στη διάρκεια της σημερινής διάσκεψης που συγκάλεσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς για το θέμα της έλλειψης φαρμάκων στην αγορά.

Ο κύριος Σαλμάς δεσμεύθηκε, ότι “δεν πρόκειται να δημιουργηθεί κενό θεραπείας από έλλειψη φαρμάκων στην χώρα μας”, καθώς λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα

Πάντως ο ΕΟΦ, όπως ανέφερε ο κύριος Τούντας, διεξάγει ελέγχους και έχει στη διάθεση του τις πωλήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών για τον Οκτώβριο καθώς και τις παράλληλες εξαγωγές που έγιναν για τον ίδιο μήνα.

Όπως εξήγησε ο κ. Τούντας, από τον έλεγχο που γίνεται για όσα φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη θα αποδοθούν ευθύνες και ο ΕΟΦ θα εισηγηθεί ποινές για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, δεδομένης της υποχρέωσης των φαρμακευτικών εταιρειών να ενημερώνουν τρείς μήνες πριν για όποιες μεταβολές που οδηγούν σε περιορισμό της διαθεσιμότητας του φαρμάκου.