"Μπορεί ο Ελ Γκρέκο να έφυγε από την Κρήτη στα 20 του χρόνια και να μη γύρισε ποτέ ξανά αλλά 400 χρόνια μετά το θάνατο του, η Ελλάδα - και το νησί γενέτειρά του - ηγούνται των παγκόσμιων εκδηλώσεων για να τιμηθεί ο άνδρας, τα έργα του οποίου θεωρούνται ευρέως ως προάγγελος της μοντέρνας τέχνης" γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Η Guardian, σε εκτενές της άρθρο σχολιάζει ότι "οι Έλληνες διεκδικούν ξανά τον Ελ Γκρέκο". Τονίζει μάλιστα το γεγονός ότι μόνον στην Αθήνα υπάρχουν 5 εκθέσεις αφιερωμένες στο μεγάλο ζωγράφο.
"Στους Έλληνες αρέσει να αναγνωρίζεται η ελληνικότητα του" σχολιάζει ο επίτιμος καθηγητής ιστορίας στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins, Richard Kagan. Ο καθηγητής Kagan προσθέτει πως "στην πραγματικότητα ποτέ δεν έχασε την ελληνική του ταυτότητα. Μέχρι το θάνατο του παρέμενε ξένος σε μια αλλοδαπή χώρα και πάντα υπέγραφε ως Δομίνικος Θεοτοκόπουλος. Είχε συναίσθηση και ήταν περήφανος για την ελληνικότητα του".
Ο αρθρογράφος της Guardian σχολιάζει ότι ελάχιστοι καταξιωμένοι καλλιτέχνες "έφυγαν και επανήλθαν στη μόδα όσο ο Ελ Γκρέκο". "Αλλά τώρα ο ζωγράφος επανέρχεται ως ο μακράν καλύτερος που έσπασε τους κανόνες" συνεχίζει.
Επικαλείται μάλιστα τη δήλωση ενός μελετητή του Ελ Γκρέκο, του Νίκου Χατζηνικολάου που επισημαίνει ότι "μέχρι το 1960 οπότε ανακαλύφθηκαν ντοκουμέντα, δεν ξέραμε τίποτα για την παρουσία του στην Κρήτη".
Και καταλήγει ότι δυο βιβλία που ανακαλύφθηκαν μόλις το 1982 "οδήγησαν σε νέες ερμηνείες για τον άνθρωπο που σαφώς θεωρούσε τον εαυτό του καλλιτέχνη φιλόσοφο που υπήρξε ο πιο σημαντικός μετά το Φειδία".