Αν εξετάσει κανείς την υπόθεση «Αμφίπολη» από την... οπτική γωνία του γαλάζιου ματιού του αλόγου, το οποίο απεικονίζεται στο ψηφιδωτό του αρχαίου τάφου, ενδεχομένως και να βρει την απάντηση στο «καυτό ερώτημα «σε ποιον ανήκει ο τάφος;»
Μπορεί η υπόθεση με τις ανασκαφές στην Αμφίπολη ν' απασχολεί όλη την κοινή γνώμη, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, η αλήθεια ωστόσο, είναι ότι κάποιες «απόψεις» αναφορικά με την περιβόητη ταυτότητα του νεκρού, παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον...
Μια εξ αυτών -των άκρως ενδιαφέροντων ή έστω ευφάνταστων- των «απόψεων» φιλοξενείται στο blog του Εμπεδότιμου, ο οποίος εξετάζει από την οπτική γωνία του... αλόγου, που απεικονίζεται στο ψηφιδωτό του τάφου, το ερώτημα «Σε ποιον ανήκει ο τάφος της Αμφίπολης;»...
Συγκεκριμένα, ο Εμπεδότιμος τρέχοντας περίπου με την... ταχύτητα του φτερωτού Θεού Ερμή προκειμένου -ενδεχομένως- να προλάβει την προγραμματισμένη για την 22α Νοεμβρίου Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού, κ. Τασούλα, όπως βέβαια κι εκείνη της κας Περιστέρη, παρέθεσε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση προκειμένου ν' αποδείξει ότι ο νεκρός, ο οποίος ετάφη στον συγκεκριμένο τάφο στην Αμφίπολη, δεν είναι άλλος από τον Βασιλιά της Μακεδονίας, Μέγα Αλέξανδρο.
Όσον κι αν σε ορισμένους φαντάζει περίεργο, οξύμωρο ή ακόμα και... επηρεασμένο από σενάρια ταινιών επιστημονικής φαντασίας, ο γνωστός blogger μάς εξηγεί ότι το «κλειδί» για την ανακάλυψη της ταυτότητας του νεκρού είναι το ένα γαλάζιο μάτι του αλόγου σε συνάρτηση, φυσικά, με το άλλο μάτι, το οποίο είναι σκουρόχρωμο!
Αναφέρει, λοιπόν, μεταξύ άλλων ο Εμπεδότιμος στο blog του:
«Όταν ανακαλύφθηκε το ψηφιδωτό στον δεύτερο θάλαμο Θ2, προξένησε μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι το μάτι του ενός αλόγου φαινόταν να ήταν γαλάζιο σε αντίθεση με το άλλο μάτι το οποίο φαινόταν κανονικό.
Η εξήγηση που εδόθη στην αρχή ήταν ότι λόγω του ειδικού φωτισμού που εχρησιμοποιείτο κατά την φωτογράφιση πιθανόν να προκάλεσε το σημείο εκείνο να υπερφωτιστεί για κάποιον λόγο και το παιγνίδισμα αυτό του φωτός να μας δώσει την εντύπωση ότι το σημείο αυτό ήταν εκ προθέσεως γαλάζιο.
Όταν σε μεταγενέστερη φάση έγινε η πλήρης αποκάλυψη του ψηφιδωτού και δόθηκε στην δημοσιότητα μια πλήρης εικόνα του ψηφιδωτού που ελήφθη με διαφορετικό φωτισμό και πάλι το αριστερό μάτι του αλόγου συνέχιζε να εντυπωσιάζει με το γαλάζιο χρώμα του.
Είναι συνεπώς έτσι ή και πάλι κάποιο παιγνίδισμα του φωτός μας έδωσε λανθασμένη εικόνα;
Από το βίντεο που ανήρτησε το ΥΠΠΟ με στιγμές από τον καθαρισμό του ψηφιδωτού, το οποίο έχει αρκετά καλή ανάλυση, μπορούμε να εντοπίσουμε σε πολύ κοντινό πλάνο και με μεγέθυνση στο χρονικό σημείο 1:49 ότι το αριστερό μάτι του αλόγου συνίσταται από μια υπερμεγέθη ψηφίδα γαλάζιου χρώματος (σε αντίθεση με όλες τις άλλες), πράγμα που μας αποδεικνύει ότι συνέβη σίγουρα εσκεμμένως.
Μήπως και πάλι μας παραπλανά η εικόνα και ουσιαστικά είναι ένα κενό από ψηφίδες στο ψηφιδωτό;
Για τον σκοπό αυτό συμβουλεύτηκα τον πολύ καλό φίλο του ιστολογίου Ζήνωνα ο οποίος μου επιβεβαίωσε ότι το αριστερό μάτι του αλόγου είναι πράγματι μια υπερμεγέθης ψηφίδα και δεν αποτελεί κενό στο ψηφιδωτό.
Μου επεσήμανε δε το πώς θα έμοιαζε αν ήταν κενό του ψηφιδωτού από ένα ήδη υπάρχον τέτοιο κενό λίγο πιο πέρα. Συνεπώς πέραν πάσης αμφιβολίας εσκεμμένως έχει φτιαχτεί έτσι το αριστερό μάτι του αλόγου.
Το ερώτημα είναι γιατί; Τι ήθελε ο κατασκευαστής του ψηφιδωτού να δηλώσει με αυτήν την εσκεμμένη διαφοροποίηση του αριστερού ματιού του αλόγου και μάλιστα σε γαλάζιο χρώμα;
Την απάντηση την είχαμε δώσει με την υπόθεση μας που αναλύσαμε στην ανάρτηση ΤΟ ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟΝ ΝΕΚΡΟ - ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ; όπου αυτή η διαφοροποίηση εντάσσεται μέσα στο σύνολο των επισημάνσεων που θέλησε ο κατασκευαστής του ψηφιδωτού να δώσει στο έργο του ώστε να προδιαγράψει το νεκρό.
Ισως λοιπόν μας «κλείνει το μάτι» ότι ο νεκρός είναι ο Αλέξανδρος.
Με βάση συνεπώς την ανωτέρω παρατήρηση επιβεβαιώνεται η σκοπιμότητα της διαφοροποίησης του αριστερού ματιού του αλόγου από τον κατασκευαστή του ψηφιδωτού και συνεπώς έτσι ενισχύεται η υπόθεση που είχαμε κάνει σε εκείνην την ανάρτηση.
Αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον πάντως τι ερμηνεία θα δώσει η ανασκαφική ομάδα για το θέμα αυτό».