Οι περιπτώσεις σχολικού εκφοβισμού απασχολούν έντονα το τελευταίο διάστημα την εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς, πλέον, τα περιστατικά είναι όλο και πιο βίαια.
Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ο σχολικός εκφοβισμός δεν κοιτά ηλικίες. Θύμα και θύτης μπορεί να είναι παιδιά του νηπιαγωγείου, του δημοτικού ή του Γυμνασίου-Λυκείου. Έρευνες έχουν δείξει, βέβαια, ότι τα περισσότερα περιστατικά παρατηρούνται στις τάξεις του Γυμνασίου, σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων.
Όπως προκύπτει από στοιχεία ευρωπαϊκής έρευνας, σχεδόν 7 στους 10 μαθητές που έπεσαν θύματα bullying μίλησαν γι’ αυτό που τους συνέβη, η πλειονότητα όμως θέλησε να μοιραστεί τη δυσάρεστη εμπειρία με κάποιον φίλο ή συμμαθητή και πιο σπάνια με γονείς. Όσο για τις κοινωνικές υπηρεσίες και τους εθελοντικούς οργανισμούς φαίνεται πως δεν αποτελούν λύση για τα παιδιά –θύματα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές θύμα πέφτει συνήθως το παιδί που είναι επιφυλακτικό, ήρεμο, ευαίσθητο και ντροπαλό, που έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και τις περισσότερες φορές δεν έχει κολλητό. Αντίθετα θύτες είναι τα παιδιά που έχουν ισχυρή προσωπικότητα, που είναι επιθετικά, ακόμα και απέναντι στους ενηλίκους, δεν αισθάνονται άσχημα για όσα κάνουν στο θύμα τους, ενώ ο σχολικός εκφοβισμός δεν είναι η μόνη αντικοινωνική δραστηριότητα που έχουν.
Ο σχολικός εκφοβισμός σε αριθμούς
-Το 50% των μαθητών στην Ευρώπη γίνονται μάρτυρες περιστατικών bullying.
-Δύο στις 10 περιπτώσεις έγιναν μέσω διαδικτύου
-Έξι στους 10 έχουν γίνει μάρτυρες ενός περιστατικού
-Ένας στους τρεις ευρωπαίους μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει πέσει θύμα
-Στο 35,4% οι περιπτώσεις που ο σχολικός εκφοβισμός έγινε στο σχολείο
-Στο 32,7% οι περιπτώσεις που έγινε στους σχολικούς διαδρόμους
-Το 56% των γονέων στην Ελλάδα θεωρούν ότι τα περιστατικά υποβαθμίζονται ή αποσιωπούνται από τη σχολική κοινότητα
-Το Χαμόγελο του Παιδιού δέχτηκε 500 κλήσεις για θέματα εκφοβισμού
-Τρεις στους 10 μαθητές στη χώρα μας έχουν πέσει θύματα