Η εξαίρεση των πρακτόρων της ΕΥΠ από τις μειώσεις μισθών των σωμάτων ασφαλείας προκαλεί αντιδράσεις. Σύμφωνα με την ειδική ρύθμιση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, 1.300 υπάλληλοι δε θα υποστούν καμία μείωση στο μισθό τους,παρά την αντίθετη άποψη του Γιάννη Στουρνάρα
"Σωστά εξαιρεθήκαμε από το Μνημόνιο γιατί όταν σε αστυνομικούς, δικαστές και στρατιωτικούς έβρεχε λεφτά, εμείς κρατούσαμε ομπρέλα. Εξάλλου οι στρατιωτικοί πληρώνονται για να συμμετέχουν σε έναν πόλεμο σε 200 χρόνια. Ενώ σ΄ εμάς ο πόλεμος γίνεται κάθε μέρα".
Αυτό δηλώνει στο "Βήμα" υψηλόβαθμο στέλεχος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, σχολιάζοντας τη σχετική απόφαση.
Αλώβητοι είχαν βγει οι υπάλληλοι της ΕΥΠ και από το προηγούμενο μνημόνιο και αυτό το γεγονός έχει προκαλέσει έριδες στο γενικότερο χώρο των σωμάτων ασφαλείας.
"Οι περισσότεροι πράκτορες είναι υπάλληλοι γραφείων με μηδαμινή προσφορά. Η μοναδική ουσιαστική συνδρομή της ΕΥΠ είναι μόνο τεχνικού είδους, με την χρήση του συστήματος καταγραφής των συνομιλιών", δήλωσε για το θέμα στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η απάντηση έρχεται και πάλι από το στέλεχος της ΕΥΠ που μίλησε στην εφημερίδα, αλλά δεν κατονομάζεται: "Εμείς δεν είχαμε κανένα δικαίωμα απεργίας, ούτε αποχής. Η ζωή μας είναι δεσμευμένη από τους κανόνες των μυστικών υπηρεσιών. Δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε καμία πολιτική, πολιτιστική ή ακόμη και αθλητική συγκέντρωση, αν δεν πάρουμε ειδική άδεια από την υπηρεσία. Γνωστός διεθνής διαιτητής είναι στέλεχος της ΕΥΠ και σε κάθε συμμετοχή του σε αγώνα χρειάζεται να ακολουθήσει μια ειδική σύνθετη διαδικασία για να πάρει σχετική άδεια. Ακόμη μας απαγορεύονται μια σειρά προσωπικών επιλογών, όπως να παντρευόμαστε αλλοδαπή. Η προσφορά μας είναι μεγάλη, αλλά άγνωστη. Έχουμε μεγάλη συμμετοχή στην εξάρθρωση μεγάλων εγκληματικών οργανώσεων ή δικτύων κατασκοπείας, χωρίς ποτέ να δημοσιοποιείται ο ρόλος μας".
Το θέμα της εξαίρεσης στις μειώσεις έφερε, πάντως, εκ νέου στο προσκήνιο τα οικονομικά αλλά και ενδοϋπηρεσιακά σκάνδαλα που έχουν εκδηλωθεί τα τελευταία χρόνια με επίκεντρο την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.