Στις πρυτανικές αρχές της χώρας καταλογίζει την ευθύνη για εγκληματικές και παραβατικές πράξεις εντός των ιδρυμάτων ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
"Η πολιτεία κατήργησε το άσυλο με το νόμο 4009. Συνεπώς, οι όποιες πράξεις παραβατικότητας ή εγκληματικότητας παρατηρούνται εντός των πανεπιστημίων, πρέπει να αντιμετωπίζονται από την πολιτεία με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται στο υπόλοιπο της επικράτειας.
Οι πρυτανικές αρχές έχουν την αποκλειστική και ακέραια ευθύνη για όσα συμβαίνουν εντός του ιδρύματος. Εάν δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν, πρέπει να καλούν τις εισαγγελικές αρχές και την αστυνομία", τόνισε ο υπουργός σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον Αθήνα 9,84.
Ο κ. Αρβανιτόπουλος χαρακτήρισε ταμπού το θέμα του ασύλου, για το οποίο διευκρίνισε ότι πιστεύει ότι είχε διαστρεβλωθεί ο ρόλος του. "Το άσυλο ίσχυε για να υπάρχει ελευθερία έκφρασης, ελευθερία ιδεών και σκέψης, όχι ελεύθερη διακίνηση εγκληματικότητας", υπογράμμισε.
Παράλληλα, ο υπουργός τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, αλλά τόνισε ότι θα ακολουθήσει διάλογος και γενική διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς.
"Ήταν από τις βασικές μας προτεραιότητες, όπως εξετέθη στις προγραμματικές δηλώσεις της τρικομματικής κυβέρνησης. Ορίσαμε μια επιτροπή να μελετήσει τα δεδομένα και να μας κάνει πρόταση. Μας την παρέδωσαν την Δευτέρα και την αναρτήσαμε αμέσως ολόκληρη -για λόγους διαφάνειας και διαβούλευσης- στον διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Παιδείας. Μαζί με αυτήν αναρτήσαμε και τα αποτελέσματα από το ερωτηματολόγιο στο οποίο απάντησαν περίπου 15.000 εκπαιδευτικοί",συμπλήρωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος.