Την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τους δράστες οικονομικών εγκλημάτων εις βάρος του δημοσίου προτείνουν τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής που επεξεργάζεται τον Ποινικό Κώδικα.
Σύμφωνα με την πρόταση που έχει κατατεθεί από την επιτροπή, για οικονομικά εγκλήματα που έχουν να κάνουν με δημόσιους φορείς δε θα μπορεί να επιβάλλεται η ποινή της ισόβιας κάθειρξης.
Με βάση τον Ποινικό Κώδικα, το ύψος της απειλούμενης ποινής καθορίζει και τον χρόνο παραγραφής των εγκλημάτων. Έτσι για τα αδικήματα που προβλέπεται ισόβια κάθειρξη ο χρόνος παραγραφής είναι 20 χρόνια, ενώ όταν η επαπειλούμενη ποινή είναι πρόσκαιρη κάθειρξη (5-20 χρόνια) ο χρόνος παραγραφής μειώνεται σημαντικά.
Στην πράξη, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Τα Νέα", αυτό σημαίνει ότι πολλές και άκρως σημαντικές υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον της Δικαιοσύνης θα σταματήσουν να διερευνώνται, αφού η ποινική δίωξη θα παύσει οριστικά λόγω παραγραφής. Άλλες υποθέσεις που δεν έχουν εξεταστεί θα περάσουν στο απυρόβλητο.
Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) σκοπεύει να υποβάλει το συντομότερο στον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου επεξεργασμένες προτάσεις, ενώ ο ίδιος ο υπουργός δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, καθώς η πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής δεν είναι σε καμία περίπτωση δεσμευτική.