Λεπτομερή καταγραφή από την ημέρα εισαγωγής του εντεκάμηνου αγοριού της οικογένειας Κοσμαδάκη έως και τη βεβαιωμένη ώρα θανάτου του, περιλαμβάνει το πόρισμα της σχετικής Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.
Η ΕΔΕ διενεργήθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου από τον καθηγητή Ουρολογίας Φραγκίσκο Σοφρά και δημοσιοποιήθηκε σήμερα. Το πλήρες κείμενο έχει επιδοθεί στην οικογένεια και αποσταλεί στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου καθώς και στο γραφείο του υπουργού Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζου.
Σύμφωνα με το πόρισμα, ο θάνατος του αγοριού οφείλεται σε σήψη και συπτική καταπληξία λόγω ισχαιμικής νέκρωσης και διάτρησης του εντέρου. Η διάτρηση του εντέρου έγινε κατά τη διάρκεια του πρώτου χειρουργείου στο οποίο υπεβλήθη ο μικρός Αλέξανδρος, σύμφωνα με τον Διοίκησης Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, Αντώνη Γρηγοράκη.
Το παιδί δεν έπρεπε να μπει στο τρίτο χειρουργείο, πριν εισηχθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σύμφωνα με το πόρισμα. Αντιθέτως, κρίθηκε εκ των υστέρων ότι έπρεπε πρώτα να σταθεροποιηθεί η κατάστασή του.
Το θέμα θα τεθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και στο υπουργείο Υγείας. Όπως είπε ο κ. Γρηγοράκης "θα ερευνήσουμε το θέμα στο πλαίσιο του νόμου, όπως αρμόζει σε μια δημοκρατική κοινωνία".
Ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ και του Βενιζελείου νοσοκομείου, Ν. Κοκκίνης τόνισε σχετικά: "Στόχος μας είναι η γρήγορη και διαφανής διαλεύκανση της υπόθεσης. Δε θα χαριστούμε σε κανένα για ό, τι προκύψει. Για εμάς δεν είναι φυσιολογικό να μπαίνει κάποιος στο νοσοκομείο με βουβωνοκήλη, να υποβάλλεται σε τέσσερα χειρουργεία και μετά να πεθαίνει".