Εκτενείς αναφορές κάνουν τα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης στην επίσκεψη της Αμάλ Αλαμουντίν - Κλούνεϊ στην Αθήνα για το θέμα των μαρμάρων του Παρθενώνα. Τα περισσότερα αμερικανικά μίντια φιλοξενούν ρεπορτάζ για την επίσκεψη ενώ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις συναντήσεις της με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστα Τασούλα, ο οποίος δήλωσε ότι το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα «αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, την οποία στήριξε η Ελλάδα σταθερά και διαχρονικά».
Η «Ουάσιγκτον Ποστ» αναφέρει ότι «όπως στα ελληνικά δράματα, ο αγώνας για τη μαρμάρινη ζωφόρο που αφαιρέθηκε από τον Παρθενώνα πριν από περίπου 200 χρόνια είχε πολλές πράξεις και πολλά πρόσωπα», συμπληρώνοντας ότι «μεταξύ αυτών υπήρξαν οι Οθωμανοί ηγεμόνες, ένα Σκωτσέζος λόρδος που μετέφερε τις αρχαιότητες στη Βρετανία και μια Ελληνίδα ηθοποιός που έγινε υπουργός Πολιτισμού και αγωνίστηκε με ακατάπαυτο ζήλο για την επιστροφή των μαρμάρινων Θεών, αλόγων και μυθικών σκηνών στην Αθήνα από το Βρετανικό Μουσείο».
Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι «τώρα, έρχεται η σειρά της Αμάλ Κλούνεϊ, συζύγου του ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ, η οποία, ως μέλος ομάδας νομικών, αναζητά τρόπους αξιοποίησης του διεθνούς δικαίου και της κοινής γνώμης για την επιστροφή της συλλογής στην Ελλάδα. Η Αμάλ Κλούνεϊ, διακεκριμένη δικηγόρος και ακτιβίστρια, έφθασε χθες στην Αθήνα με την ελπίδα να δώσει νέα ώθηση στη διεκδίκηση της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα».
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «η τριμελής ομάδα δικηγόρων θα συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος απολαμβάνει ενδεχομένως περισσότερο να συζητά για τα κατάλοιπα του ένδοξου ελληνικού παρελθόντος, παρά για το σημερινό πολιτικό τέλμα στο οποίο βρίσκεται η χώρα. Την προηγούμενη μόλις εβδομάδα, η κυβέρνηση έλαβε μια οριακή ψήφο εμπιστοσύνης, λόγω της αντίδρασης στα οικονομικά μέτρα λιτότητας. Ο αγώνας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, γνωστών επίσης και ως "Ελγινείων Μαρμάρων", είναι μεταξύ των λίγων πραγμάτων που ενώνουν όλους τους Έλληνες».
Ακολούθως, καταγράφεται το ιστορικό αρπαγής των Γλυπτών από τον ναό του Παρθενώνα στην Ακρόπολη, τονίζοντας ότι «η Βρετανία αρνείται εδώ και χρόνια να ικανοποιήσει το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή μιας από τις σημαντικότερες συλλογές της. Οι Έλληνες ήλπιζαν ότι με την κατασκευή του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, όπου τα μεγάλα παράθυρα "βλέπουν" στην Ακρόπολη, θα αίρονταν το αδιέξοδο. Μάταια όμως».
Καταλήγοντας, επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα δεν έχει δημοσιοποιήσει τις στρατηγικές της για την αλλαγή στάσης της Βρετανίας. Η ενοχή θα μπορούσε να αποτελεί μέρος της στρατηγικής. Υπάρχει περιστασιακή επιστροφή αρχαιοτήτων στον τόπο προέλευσής τους, με τελευταία τη Γερμανία που επέστρεψε δύο έργα της αρχαίας κυκλαδικής τέχνης, ένα μαρμάρινο γυναικείο ειδώλιο και ένα χάλκινο τηγανόσχημο σκεύος. Οι βρετανικές εφημερίδες αφιέρωσαν περισσότερο χρόνο στην ένδυση και στον γάμο της Βρετανίδας δικηγόρου με τον Κλούνεϊ, παρά στον αγώνα της για την πολιτιστική κληρονομιά. Ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, δήλωσε μετά τη συνάντησή του με την ομάδα των Βρετανών νομικών, ότι "το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα την οποία στήριξε η Ελλάδα σταθερά και διαχρονικά", προσθέτοντας ότι "είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλίσουμε την επιτυχία αυτού του αιτήματος, το οποίο δεν γίνεται μόνο στο όνομα της Ελλάδας, αλλά και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς"».
Η εφημερίδα «Λος Άντζελες Τάιμς» προβάλλει την επίσκεψη της Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ στην Αθήνα, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι ο Έντι Ο' Χάρα, επικεφαλής της Βρετανικής Επιτροπής για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, δήλωσε ότι «πραγματικά, καλωσορίζουμε διασημότητες που εμπλέκονται στο θέμα», ενώ σε ανακοίνωσή του στον διαδικτυακό χώρο της Επιτροπής αναφέρεται ότι «η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τη Βρετανία στην Ελλάδα θα αποτελέσει μια μεγαλειώδη χειρονομία από πολιτιστικής και ηθικής απόψεως».
Τέλος, στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι «η Βρετανία απέκτησε τα Γλυπτά από τον Λόρδο Έλγιν το 1816, ενώ το έτος 2016 θα σημάνει την 200η επέτειο από τότε που έγινε η αγορά».
Παρόμοια δημοσιεύματα υπάρχουν σε αρκετά άλλα έντυπα και ιστοσελίδες, ενώ σχετικές αναφορές γίνονται σε ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές.
Η «Νιου Γιορκ Τάιμς» αναφέρει ότι η δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ βρίσκεται στην Αθήνα για να συμβουλεύσει την ελληνική κυβέρνηση στη «μάχη της για τον επαναπατρισμό των αρχαίων αγαλμάτων από τη Βρετανία».
Και το περιοδικό «Φορμπς» υποστηρίζει ότι «η νομική συνδρομή της Αμάλ Αλαμουντίν στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα γεμίζει ελπίδες τους Έλληνες και καταρρακώνει τους Βρετανούς, καθώς πλέον συνοδεύεται από χολιγουντιανή ισχύ».