Διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης λαμβάνει η κατάσταση στο ανατολικό Αιγαίο, με καραβιές προσφύγων να προσεγγίζουν καθημερινά τα ελληνικά νησιά. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κάνει λόγο για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», που απαιτεί «σχέδιο επείγουσας δράσης». Μέχρι τέλος Αυγούστου είχαν περάσει φέτος στην Ελλάδα από τη θάλασσα 22.089 άτομα, αύξηση 223% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Η αυξητική τάση στη θάλασσα (από τον Έβρο πέρασαν μόνο 1.133 άτομα το πρώτο 8μηνο φέτος) διαπιστώνεται και τον Σεπτέμβρη με περίπου 7.500 αφίξεις στο Αιγαίο, ενώ οι προοπτικές είναι ανησυχητικές, με πάνω από ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία κι άλλους τόσους στον Λίβανο.
Αν και το 2012 οι Σύροι δεν ξεπερνούσαν το 40% των εισερχόμενων μεταναστών - προσφύγων, σήμερα αγγίζουν το 65%. Συνεχώς αυξάνονται και τα ασυνόδευτα παιδιά που έχασαν γονείς κι έζησαν φρικτές καταστάσεις στη Συρία. Από το 2011 η οργάνωση «Μετάδραση», που δραστηριοποιείται στη συνοδεία ανηλίκων, έχει αναλάβει πάνω από 1.500 παιδιά, τα 463 εξ αυτών μέσα στο 2014.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους», ο διευθυντής του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα Γ. Τσαρμπόπουλος, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου της οργάνωσης, σημείωσε πως «δεν μπορούν να υπάρξουν αμιγώς εθνικές λύσεις», ζητώντας ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και καταμερισμό των ευθυνών για ενίσχυση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, ασφαλή αποβίβαση προσφύγων και σε λιμάνια άλλων χωρών, διαμοιρασμό ευθύνης εξέτασης αιτημάτων ασύλου, παραμονής κι ένταξης προσφύγων κ.ά.
Σε αρκετά ελληνικά νησιά δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις απαιτούμενοι χώροι και οι πρόσφυγες μένουν στοιβαγμένοι σε αυλές λιμεναρχείων, προαύλια αστυνομικών τμημάτων, δρόμους, πλατείες, λιμάνια, σε συνθήκες εξευτελιστικές που μας εκθέτουν, κατήγγειλαν πολλοί φορείς.