“Στη Δημοκρατία όλοι μας και όλα, ακόμα και οι δικαστικές αποφάσεις, μπορούν να είναι αντικείμενο κριτικής. Αυτό δεν το αρνείται κανείς. Τούτο όμως δεν μπορεί να φθάνει ως την άρνηση εφαρμογής των νόμων ή το μη σεβασμό των δικαστικών αποφάσεων”. Τα λόγια αυτά ανήκουν στο υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, ο οποίος κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στην εκδήλωση για την 28η Επέτειο Πανελληνίου Εορτασμού του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, προστάτη του Δικαστικού Σώματος, στην Παλαιά Βουλή έστειλε μήνυμα με πολλούς αποδέκτες και, απευθυνόμενος στους πρώην συναδέλφους του, υπογράμμισε: “Και εμείς, επειδή γνωρίζουμε το ρόλο μας και τον σεβόμαστε, θα πάμε την Ελληνική Δικαιοσύνη πιο μπροστά κόντρα στο λαϊκισμό, κόντρα στα συμφέροντα και κόντρα σε όσους επιθυμούν μια Δικαιοσύνη φοβική και ποδηγετούμενη. Παρακαλώ, όταν φύγετε από δω, πείτε στα παιδιά σας, στους φίλους σας, ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη η οποία λειτουργεί με ψυχραιμία και νηφαλιότητα ούτε φοβάται, ούτε χειραγωγείται”.
Παράλληλα, ο κ. Αθανασίου κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους στην απονομή της δικαιοσύνης να σταθούν στο πλευρό του αδύναμου πολίτη. “Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε, να επιταχύνουμε τους ρυθμούς, να παράσχουμε ακόμα μεγαλύτερο δίκτυ προστασίας στον αδύναμο πολίτη. Φυσικά χρειάζονται χρήματα, νέες υποδομές και άλλες υλικές προϋποθέσεις, αλλά μη ξεχνάτε ότι το κύριο δομικό στοιχείο της μεταρρύθμισης είμαστε εμείς, οι θεματοφύλακες της”, όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Το θέμα της μη συμμόρφωσης στις δικαστικές αποφάσεις βρέθηκε στο επίκεντρο όλων των ομιλητών της εκδήλωσης. Η γενική γραμματέας της Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, Μαργαρίτα Στενιώτη, τόνισε ότι η κριτική στις δικαστικές αποφάσεις θα πρέπει να βασίζεται σε επιστημονικά κριτήρια και όχι στο κριτήριο αν οι αποφάσεις αυτές είναι αρεστές ή όχι στη κυβέρνηση. “Η συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις θα πρέπει να είναι πλήρης και όχι εν μέρει”, είπε χαρακτηριστικά.
Αλλά και η Ειρήνη Γιανναδάκη, πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, η οποία μίλησε εκ μέρους όλων των Ενώσεων, ήταν ιδιαίτερα αιχμηρή, λέγοντας: “Ποιος καταστρέφει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς; Ο δικαστής που είναι υποχρεωμένος να ελέγχει τη συνταγματικότητα των νόμων και τις πέρα και έξω από το γράμμα και το πνεύμα του νόμου εκτροπές του κρατικού μηχανισμού της εκτελεστικής λειτουργίας; Ή ο πολιτικός που αμφισβητώντας συνειδητά το θεσμικό ρόλο της δικαιοσύνης αρνείται παραβιάζοντας το σύνταγμα και τους νόμους να εφαρμόσει δικαστικές αποφάσεις επειδή παρεκκλίνουν των δημοσιονομικών στόχων της κυβερνητικής πολιτικής;”.
Η κ. Στενιώτη επέκρινε, επίσης, την παρακμιακή πορεία του κράτους δικαίου, την ακατάσχετη μνημονιακή πολυνομία, τον τρόπο νομοθέτησης, την ποιότητα και τον τρόπο εφαρμογής των νόμων και τις συνεχείς επιθέσεις κατά της δικαιοσύνης, με επιλεκτική κριτική των δικαστικών αποφάσεων και με αμφισβήτηση του θεσμικού ρόλου της που είναι αδιανόητη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Βασιλική Θάνου, απευθυνόμενη στον υπουργό Δικαιοσύνης έθεσε για μια ακόμη φορά το θέμα της επιστροφής των αναδρομικών των δικαστών λέγοντας: “Κύριε υπουργέ να μεταφέρετε στην κυβέρνηση τη δυσαρέσκεια μας για τη μη εφαρμογή των αποφάσεων του Μισθοδικείου. Περιμένουμε άμεση λύση”.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η ηγεσία του Αρείου Πάγου, εκπρόσωποι των ανωτάτων δικαστηρίων, οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Δικαιοσύνης, δικαστές και εισαγγελείς, αλλά και εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και άλλων δικηγορικών συλλόγων της χώρας, ο Λέανδρος Ρακιντζής, αλλά και ο τέως υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιων. Γρίβας.
Στην εκδήλωση τραγούδησε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Λοίζου, κ.α. η χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας ενώ η εκδήλωση έκλεισε με τους παραβρισκόμενους στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής να τραγουδούν “της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ”.