Σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή καταδικάστηκε ο υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Αλέξανδρος Πλωμαρίτης, για παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου.
Το δικαστήριο συντάχθηκε με την εισαγγελέα η οποία νωρίτερα είχε ζητήσει την καταδίκη του θεωρώντας ότι με τον λόγο του παρακινούσε σε πράξεις βίας και μίσους σε βάρος αλλοδαπών.
Στην απολογία του ο Πλωμαρίτης ισχυρίστηκε πως πρόκειται για παρανόμως υλικό και αφορούσε μία ιδιωτική συζήτηση όπου ο ίδιος "αστειευόταν με τους φίλους του", όπου μεταξύ άλλων, είχε πει και τη φράση "Θα κάνουμε κομπολόγια τα δόντια των μεταναστών".
"Αναφερόμουν στους αριστερούς και όχι στους αλλοδαπούς" ισχυρίστηκε και συνέχισε: "Έχω πολλούς φίλους αλλοδαπούς. Έκανα πλάκα με τους φίλους μου σε ένα τραπέζι. Επειδή είμαστε Χρυσή Αυγή πρέπει να καταδικαζόμαστε όλοι; Ταλαιπωρούμε εδώ και 2 χρόνια χωρίς λόγο, άδικα. Έχω υποστεί ηθική βλάβη. Δεν με πήρανε δουλειά εξαιτίας αυτής της απόφασης".
Ο κινηματογραφιστής Κωνσταντίνος Γεωργούσης, σε δηλώσεις του μετά τη δίκη υποστήριξε πως ουδέποτε υπεκλάπη η συζήτηση και πως έχει στη διάθεση του υλικό είκοσι ωρών, η λήξη του οποίου έγινε με την συναίνεσή τους. Όπως είπε ο κινηματογραφιστής, σε αυτό το υλικό κάνουν χειρότερα πράγματα, όπως να κλωτσάνε έναν Πακιστανό.
Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου είπε πως θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης καθώς "πρέπει να προβληματιστεί η δικαιοσύνη και να μην επηρεάζεται από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα".
Η υπόθεση αφορά ντοκιμαντέρ του κινηματογραφιστή Κωνσταντίνου Γεωργούση που είχε βιντεοσκοπηθεί κατά την προεκλογική περίοδο του 2012 και προβλήθηκε στο βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι Channel 4.
Στο δικαστήριο κατέθεσαν τρεις μάρτυρες οι οποίες βρίσκονταν στο καφενείο και έδωσαν τη δική τους εκδοχή για τα γεγονότα. Ο Γ. Παπαθανασίου κάτοικος στον Αγ. Παντελεήμονα, είπε μεταξύ άλλων στην κατάθεση του: "Έχω θυμό γιατί με στοχοποίησε σε όλη την Ευρώπη και στο πανελλήνιο χωρίς να δώσω συνέντευξη, επειδή καθόμουν στο καφενείο. Εμείς αστειευόμασταν μεταξύ μας και αυτός μας κατέγραφε. Έγινε ένας χαβαλές με την καλή έννοια".
Ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:
Εισαγγελέας: Όταν αναφερόταν σε λαμπατέρ και σε χάντρες για ποιον μιλάει; Δεν καταλάβατε σε ποιον αναφερόταν εσείς;
Μάρτυρας: Προφανώς στους λαθρομετανάστες, αλλά χωρίς να αναφέρεται σε φυλή ή χρώμα. Δεν ονομάτιζε.
Εισαγγελέας: και εγώ μένω στην Κυψέλη κ. μάρτυρα τί σημαίνει αυτό;
Μάρτυρας: Ο αλλοδαπός που εργάζεται και είναι οικογενειάρχης δεν μας ενοχλεί.
Δικηγόρος πολιτικής αγωγής: θα πρέπει να γίνει σαπούνι αυτός που δεν εργάζεται δηλαδή;
Μάρτυρας: Τα λέγαμε όλα χάριν αστεϊσμού και μας κατέγραφε ο κ. Γεωργούσης χωρίς να το ξέρουμε.