Αυτός είναι ο πυροσβέστης που έπεσε στη φωτιά για τη 44χρονη

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία βυθίστηκε στο πένθος με την απώλεια ενός 33χρονου ήρωα.

Ο Ματθαίος Μάντζιος, με καταγωγή από τη Λάρισα, έχασε τη ζωή του το βράδυ της Παρασκευής 12 Σεπτεμβρίου, στο Παλαιό Φάληρο Αττικής, όταν προσπάθησε να απεγκλωβίσει μια γυναίκα 44 ετών από διαμέρισμα δευτέρου ορόφου πολυκατοικίας, το οποίο είχε τυλιχθεί στις φλόγες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, του τελείωσε ο αέρας και εξέπνευσε τραγικά, μαζί με την άτυχη γυναίκα, την οποία τελικά δεν κατάφερε να σώσει.

το τραγικό περιστατικό συνέβη λίγο μετά τις 21:00 της Παρασκευής, στην οδό Ιπποκράτους 4 στο Π. Φάληρο όπου είχαν μεταβεί 43 πυροσβέστες με 16 οχήματα για να σβήσουν την πυρκαγιά σε ισόγειο κατάστημα υδραυλικών και ειδών θέρμανσης.

Οι εκρήξεις διαδέχονταν η μία την άλλη, εξαιτίας των μεγάλων ποσοτήτων ασετιλίνης που βρίσκονταν στο κατάστημα, ενώ πάρα πολύ γρήγορα η φωτιά επεκτάθηκε και στους υπόλοιπους ορόφους της πολυκατοικίας.

Αμέσως στο σημείο έσπευσε ισχυρή πυροσβεστική δύναμη που έδωσε σκληρή μάχη με τις φλόγες. Το διαμέρισμα του πρώτου ορόφου ήταν κλειστό και έτσι η φωτιά εξαπλώθηκε στον δεύτερο όροφο.

Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος που δεν βρισκόταν εκεί όταν ξέσπασε η φωτιά, έδωσε στους πυροσβέστες τα κλειδιά του διαμερίσματος στον δεύτερο όροφο και τους ενημέρωσε ότι εκεί βρίσκεται εγκλωβισμένη μια γυναίκα.

Οι συνεχόμενες εκρήξεις είχαν ως αποτέλεσμα να μην μπορέσει να εγκαταλείψει το διαμέρισμα η άτυχη γυναίκα, σύζυγος του ιδιοκτήτη και μητέρα δύο παιδιών.

Αντίστοιχα, στον πρώτο όροφο εγκλωβίστηκε η ηλικιωμένη μητέρα του, η οποία όμως τελικά πρόλαβε και σώθηκε από τις φλόγες.

Ο ιδιοκτήτης έλειπε την ώρα της πυρκαγιάς και έφτασε εκεί λίγο μετά τους πυροσβέστες.

Ο ίδιος τους ενημέρωσε ότι η σύζυγος και η μητέρα του είχαν εγκλωβιστεί στο κτίριο και τους έδωσε τα κλειδιά των διαμερισμάτων.

Ο Ματθαίος Μάτζιος με έναν ακόμη συνάδελφό του μπήκαν στο κτίριο απ΄όπου έβγαλαν αρχικά την ηλικιωμένη από τον πρώτο όροφο και στη συνέχεια ο 33χρονος αρχιπυροσβέστης ανέβηκε στον δεύτερο όροφο για να απεγκλωβίσει τη δεύτερη γυναίκα.

Λόγω των εκρήξεων και των εύφλεκτων υλικών αναπτύχθηκαν μεγάλα θερμικά φορτία στο κτίριο και έβγαινε πυκνός καπνός που εμπόδιζε την κάθοδο από το κλιμακοστάσιο αλλά και τους άλλους πυροσβέστες να πλησιάσουν με κλιμακοφόρο όχημα.

Περίπου δύο ώρες αργότερα που η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο ο άτυχος αρχιπυροσβέστης βρέθηκε στο μπαλκόνι του διαμερίσματος και πολύ κοντά του η 44χρονη γυναίκα, και οι δύο χωρίς αισθήσεις, πιθανόν από εισπνοή καπνού.

Πιθανολογείται, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ότι τελείωσε το οξυγόνο του πυροσβέστη στην προσπάθεια του να τραβήξει τη γυναίκα έξω και έτσι λιποθύμησαν. 'Οταν μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ο θάνατός τους.

Η μητέρα του ιδιοκτήτη νοσηλεύεται με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο Σωτηρία.

Για τις συνθήκες του τραγικού συμβάντος και τα αίτια της πυρκαγιάς έχει διαταχτεί ένορκη διοικητική εξέταση και προανάκριση.

Ο Ματθαίος Μάντζιος κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα το 2007, ενώ το 2009 αποφοίτησε από την Πυροσβεστική Ακαδημία με το βαθμό του αρχιπυροσβέστη.

Ήταν άγαμος και το τελευταίο διάστημα υπηρετούσε στον 5ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών.

Το μοιραίο βράδυ της Παρασκευής 12 Σεπτεμβρίου ο Ματθαίος Μάντζιος εκτελούσε χρέη αξιωματικού βάρδιας στον σταθμό της Καλλιθέας.