Απαντήσεις αναφορικά με το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τη συνταγόγραφηση της διαγνωστικής εξέτασης στο γιατρό έδωσε ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης.
Σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι δεν έχει απαγορευτεί η συνταγογράφηση της ενδεικνυόμενης διαγνωστικής εξέτασης και ότι ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να "συνταγογραφήσει ότι νομίζει".
"Εκείνο το οποίο κάνουμε είναι ότι έχουμε εισαγάγει στην υπουργική απόφαση τις λεγόμενες κατευθυντήριες οδηγίες.
Οι κατευθυντήριες οδηγίες δεν αποτελούν απαγόρευση ενδεικνυόμενης συνταγογράφησης, είναι αυτό που λέει η λέξη, κατευθύνσεις", σημείωσε ο κ. Βορίδης μιλώντας στον 9,84.
Επίσης ανέφερε ότι αυτό το οποίο δημιουργεί το υπουργείο Υγείας είναι "ένα ελεγκτικό πεδίο, όχι ένα ελεγκτικό δικαίωμα", που σημαίνει ότι ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να φωνάξει τον γιατρό και να του ζητήσει να δώσει εξηγήσεις και εάν "δεν είναι ικανοποιητικές τότε ενδέχεται να υπάρξει κάποια κυρωτική διαδικασία κατά του γιατρού, που θα την επιβάλλουν τα ελεγκτικά όργανα του ΕΟΠΥΥ και ο μηχανισμός του ΕΟΠΥΥ".
Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο υπουργός με βάση απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, "σε περίπτωση που επιβληθεί κύρωση οποιαδήποτε δηλαδή δυσμενείς μεταχείριση του γιατρού η κύρωση αυτή πρέπει να είναι πλήρως και εμπεριστατωμένος αιτιολογημένη διότι αλλιώς ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στα δικαστήρια".
Μάλιστα είπε: "Εδώ υπάρχουν παραγγελίες για καρκινικούς δείκτες για εξετάσεις προστάτη σε γυναίκα, υπάρχουν τεστ παπ σε άντρα, δεν μπορείτε να φανταστείτε τι βρίσκει ο έλεγχος.