Θα προχωρήσει κανονικά η δημιουργία αποτεφρωτηρίου στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, δήλωσε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για το θέμα.
"Ο νόμος, όπως πρόσφατα διατυπώθηκε, λέει σαφώς ότι τα αποτεφρωτήρια μπορούν να γίνουν είτε σε δημοτικά κοιμητήρια, είτε εκτός", είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
"Εμείς θα προχωρήσουμε στη δημιουργία αποτεφρωτηρίου σε δημοτικό οικόπεδο, εκτός κοιμητηρίου, στη βιομηχανική ζώνη, και θα καλέσουμε τους ενδιαφερομένους που θέλουν να κάνουν μια επένδυση, γιατί επένδυση είναι και ο Δήμος δεν είναι επιχειρηματίας".
Σε ερώτηση για το πότε μπορεί να είναι έτοιμο το αποτεφρωτήριο, απάντησε ότι «στις αρχές του 2015 θα έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για το πότε θα αρχίσει να λειτουργεί το αποτεφρωτήριο».
Χθες, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξέφρασε τις ενστάσεις της στη δημιουργία αποτεφρωτηρίων στα ενοριακά κοιμητήρια, θέση για την οποία προτίθεται να ενημερώσει την Πολιτεία με σχετική επιστολή. Η δεύτερη ένσταση της ΔΙΣ σχετίζεται με το πρόσωπο που θα λαμβάνει την απόφαση για την καύση ή την ταφή του σώματος. Η ΔΙΣ υποστηρίζει, ότι η απόφαση θα πρέπει να λαμβάνεται από τον εκλιπόντα, όσο βρίσκεται στη ζωή και όχι από τους συγγενείς του.
Σήμερα, ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης απάντησε ότι "το θέμα του αποτεφρωτηρίου δεν είναι δογματικό. Το έχουν πει επανειλημμένως όλες οι θρησκείες. Το θέμα είναι ότι η Εκκλησία δεν θέλει να διαβάζει εξόδιο ακολουθία γι αυτούς που πάνε σε αποτέφρωση. Η εξόδιος ακολουθία αντιστοιχεί σε αυτό που λέει ο λαός "δεν θέλω να πάει ο δικός μου αδιάβαστος". Εγώ δεν μπορούσα όταν πήγα στη γυναίκα μου σε αποτεφρωτήριο να κάνω μια εξόδιο ακολουθία σε εκκλησία και μετά να πω ότι θα τη θάψω στο χωριό και να την πάω στο αποτεφρωτήριο; Μπορούσα. Λέμε ένα σωρό ψέματα στη ζωή μας. Για αυτό το θέμα όμως εγώ αρνούμαι να συμβάλλω στο να λέμε ψέματα".