Τι γίνεται στις περιπτώσεις κατά τις οποίες άτομα, τα οποία κατηγορούνται ή έχουν καταδικαστεί για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως δολοφονίες, τρομοκρατικές ενέργειες ή ληστείες επιτύχουν σε κάποια ανώτατη σχολή;
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των δύο προφυλακισθέντων, που κατηγορούνται για τη δολοφονία των Γιάννη Κομμάτη και Κωνσταντίνου Σγουρού στη Μάνη. Και οι δύο κατηγορούμενοι εισήχθησαν στο ΤΕΙ Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλίας ο πρώτος, και ο δεύτερος το ΤΕΙ Λογιστικής της Καλαμάτας.
Όπως εξηγεί ο ποινικολόγος, Άγης Τάτσης, σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει ειδική μέριμνα από τον σωφρονιστικό κώδικα, ώστε να μπορούν να ολοκληρώνουν, υπόδικοι ή καταδικασθέντες, τον κύκλο σπουδών τους. "Αιτήματα που αφορούν στην παρακολούθηση των σπουδών κρίνονται από το δικαστικό συμβούλιο και το συμβούλιο της φυλακής και αντιστοίχως χορηγείται άδεια, κυρίως όμως για τη συμμετοχή στην εξεταστική και όχι για την παρακολούθηση των μαθημάτων".
"Σε κάθε περίπτωση", συνεχίζει ο κύριος Τάτσης, "υπάρχει πρόνοια να δίνονται αυτού του τύπου οι άδειες. Τα αρμόδια συμβούλια συνεκτιμούν όλες τις παραμέτρους και στη συνέχεια αποφασίζουν. Στοιχεία τα οποία εξετάζονται είναι κυρίως η επικινδυνότητα τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων ή το πόσο νωπό είναι το έγκλημα που έχει διαπράξει κάποιος. Δεν υπάρχει όμως κάποια ειδική εξαίρεση. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να ακολουθήσει βεντέτα μεταξύ των οικογενειών, γεγονός που θα λειτουργούσε αποτρεπτικά προς το παρόν για τη χορήγηση αδείας", σημειώνει ο ποινικολόγος.