Πλαφόν και στις διαγνωστικές εξετάσεις βάζει ο ΕΟΠΥΥ.
Τα βασικά κριτήρια για τον υπολογισμό των επιτρεπόμενων δαπανών θα είναι ο πληθυσμός και τα ταμειακά διαθέσιμα του ίδιου του Οργανισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, κλείνει περαιτέρω η στρόφιγγα και στη φαρμακευτική δαπάνη, καθώς δε θα μπορεί να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ ετησίως για το 2014 και το 2015.
Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, στα 2 δισ. της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης συμπεριλαμβάνεται και η δαπάνη για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών, καθώς και η δαπάνη για τα εμβόλια, τους ορούς και τα παράγωγα αίματος.
"Το ανωτέρω ποσό κατανέμεται σε μηνιαία βάση ανάλογα με τον στόχο, τις διαχρονικές τάσεις και την αναμενόμενη χρονική απόδοση των μέτρων και διοικητικών παρεμβάσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, ώστε ενδεχόμενες υπερβάσεις να κατανέμονται αναλογικά στο σύνολο του έτους", αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Στην ίδια υπουργική απόφαση καθορίζεται το ποσό για τις διαγνωστικές εξετάσεις που θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ για καθέναν από τους 51 νομούς της χώρας ξεχωριστά. Η κατανομή του ποσού θα γίνεται αναλογικά, με βάση τον πληθυσμό και τις ανάγκες, αλλά και σύμφωνα με τις απαιτήσεις που είχε ο κάθε πάροχος το προηγούμενο έτος.
Στη συνέχεια θα καταμερίζεται ο προϋπολογισμός κάθε νομού σε κάθε διαγνωστικό κέντρο-εργαστήριο, σε αναλογία με το πόσες εξετάσεις είχε πραγματοποιήσει το 2013. Εάν ο πάροχος συμπληρώσει το πλαφόν πριν από το τέλος του μήνα, θα έχει το δικαίωμα να ζητεί την πληρωμή των εξετάσεων από τον ασφαλισμένο ή να τον παραπέμπει σε άλλο διαγνωστικό κέντρο.
Κατά τα λοιπά, σε συνέχεια της απόφασης του ΣτΕ για την εφαρμογή πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να πάψει να σχεδιάζει την πολιτική της "με προχειρότητα και παλινωδίες, χωρίς όραμα και προοπτική, μόνο με βραχυπρόθεσμα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα".